Welkom op de nieuwspagina van de Parochie

Algemeen nieuws uit de Parochie

De Strijd – het verhaal

Van 12 t/m 22 april 2019 staat Hertme in teken van De Passiespelen. Het aloude lijdensverhaal komt in een totaal nieuwe opzet op de bühne en dit zal met een kleine 200 spelers voor de nodige kippenvelmomenten zorgen.
De titel van het stuk verwijst naar de (soms innerlijke) strijd van meerdere personages. De strijd van Jezus om zijn lijdensweg te ondergaan, van Maria om haar zoon te verliezen, van de hogepriesters om hem aan het kruis te krijgen, van de apostelen of ze Jezus moeten blijven volgen, van Maria Magdalena wat ze met haar gevoelens moet, en van het volk welke kant ze moeten kiezen.
Modern jasje
Het verhaal is flink gemoderniseerd, met live orkest, klassieke en popmuziek, zowel Engels als Nederlandstalig en twee vertellers die het verband gaan leggen tussen De Strijd van toen en De Strijd van nu. Immers, De Strijd is van alle tijden.
Ten opzichte van de laatste twee Passiespelen zijn er in deze versie meer verhaallijnen en karakters verwerkt. Met live muziek en zang wordt het publiek meegezogen in het verhaal. De zangers zijn geen apart koor, maar onderdeel van de cast. Door moderne nummers te combineren met klassieke muziek, wordt een breed publiek aangesproken.
Bijzonder
Er doen inmiddels 180 mensen mee aan de voorstelling! Met werkgroepleden, productieteam en (vaste) vrijwilligers zijn meer dan 250 mensen betrokken bij “De Strijd”.

Kijk ook hier

Hertme 1901-Flyer 2019

 

Workshop: Maak je eigen paaskaars

Op deze zondagmiddag maken ouders en kinderen (of misschien wel grootouders en kleinkinderen) onder leiding van Ans te Lintelo (jongerenpastoraat) en Olga ter Haar (docent beeldende vorming) een gezinspaaskaars. De naam van onze parochie luidt ‘Lumen Christi’, dat betekent ‘Licht van Christus’. Het maken van een paaskaars is een mooie manier, om in het licht van Pasen, de opstanding van Christus voor te bereiden. We grijpen terug op verhalen uit de Bijbel die je zou kunnen gebruiken als inspiratiebron bij het maken van je Paaskaars. Daarbij kun je symbolen en vormen vinden die voor jou belangrijk zijn in het verhaal. Zo maakt iedereen zijn eigen kaars met zijn eigen gekozen symbolen en vormen. Deze vormen zullen we met gekleurde was beplakken op de kaars. De materialen zijn aanwezig, de techniek van het was aanbrengen en uitsnijden wordt in stappen uitgelegd, zodat iedereen (ook zonder ervaring) kan deelnemen aan deze activiteit. Het maken van de Paaskaars is een mooie praktische en bijzondere manier om je te bezinnen op de opstanding van Pasen. De workshopbegeleiders zorgen ervoor dat iedereen op zijn eigen niveau met een prachtige Paaskaars naar huis gaat. We hopen dat het Licht van Christus zo bij veel mensen thuis zal gaan branden.

Wanneer: zondag 7 april
Locatie: Huize Elisabeth, klooster Noord Deurningen
Tijd: 14:30 uur
Kosten: 5 euro p.p. (gezin 10 euro)
Benodigdheden: kaarsen en overige materialen zijn aanwezig

Een laatste keer “pastorpraat”

Het was altijd weer even “er voor gaan zitten” als ik aan de beurt was om voor deze rubriek een tekst aan te leveren. Maar eigenlijk gaat dat niet zo. Je gaat niet zittten om dan pas na te denken, waarover je iets zal schrijven. Enkele dagen vooraf denk je al bij vlagen even na, wat het onderwerp kan zijn. Je wilt iets anders onder de aandacht brengen dan in een ontmoeting of bijeenkomst binnen de parochie of wat je zegt tijdens een weekendviering. Of zou het toch anders werken? Als het goed is wijkt datgene wat je zegt, schrijft of in een overweging aandraagt niet zoveel van elkaar af. Als het goed is val je in de loop van de jaren steeds meer samen met wie je in wezen bent, wat je in wezen belangrijk vindt of waarop je hoopt. Ik hoop dat u dat ook in uzelf herkent. Oude opvattingen her-ijk je, wat opsmuk blijkt laat je weg. En wat “men” van je zegt laat je niet onberoerd maar krijgt minder negatieve greep op je. Misschien een tip; ga er zelf even voor zitten en schrijf eens op, waar het jou eigenlijk om gaat in je leven. Het kan tot verrassende keuzes leiden!

L.M. Ros (pastoraal werker)

Informatie voor ouders en kinderen

In de afgelopen twee maanden hebben in totaal 130 achtstegroepers het sacrament van het Vormsel ontvangen door rector Patrick Kuipers. Het waren mooie vieringen. Ook de communicantjes van Lumen Christi bereiden zich nu voor op de Eerste heilige Communie. Verschillende ouders vragen om verdieping of andere ideeën om laagdrempelig iets aan geloof thuis te kunnen doen. Op www.geloventhuis.nl worden verschillende knutsel- en andere tips gegeven maar er zijn ook gebedjes, een bijbelverhaal, prentenboek, liedje een verdiepende column te vinden. Ook op deze site en  de site van www.kinderwoorddienst.nl zijn regelmatig tips te vinden. Ook op onze facebookpagina proberen we u voor- of achteraf te informeren over kinder- en jongerenactiviteiten.
“Voor de verandering” is bijvoorbeeld een artikeltje voor de veertigdagentijd uit geloventhuis.nl)
We gaan op weg naar Pasen. Veertig dagen proberen we ons voor te bereiden op dit feest. Tijd om bewust met onze levensstijl bezig te zijn, tijd voor verandering misschien? Veranderen, omdat we diep van binnen weten dat dit goed is voor onszelf en voor de ander. Onze kinderen geven we daarmee een goed voorbeeld. Misschien kunnen ze meedoen. Een beetje anders omgaan met eten, tijd, met anderen, met God. Als we door ons veranderende gedrag geld uitsparen, kunnen we dat beschikbaar stellen aan de ander die dit goed kan gebruiken. Denk aan de Vastenactie die zich richt op de armsten in Afrika en dit jaar als thema heeft “”Water verandert!””. Ondersteun je voornemen met een simpele kijktafel die elke week een beetje verandert’.
Gebedje voor groot en klein.
God,
Als ik even het stuur van de wereld vast mag houden?
Wat zou ik dan anders doen?
Thuis …
Op school …
In de straat …
In onze wereld …
Zou dat kunnen God? Of kan dat niet zomaar?

Bijbelverhalen over verandering

 

 

ZIN IN EEN NIEUW BEGIN

In veel kerken zie je wat ook hier in Denekamp het geval is: er komen nog maar weinig jonge(re) mensen naar de kerk. Daar zijn allerlei redenen voor te noemen. In Denekamp komt daar nog een bijzondere factor bij: veel stellen zijn ‘oecumenisch’ getrouwd. Als dominee vind ik het wel jammer, want ik wil je graag ontmoeten. Om te horen wat je bezig houdt en waar je naar verlangt. Om te kijken over kerkgrenzen heen. Wat speelt er in het dorp, in jullie levens? Wat houdt je bezig? Waar geloof je in en waar twijfel je aan? Welke beelden hebben wij van elkaar?
‘Maar jullie protestanten hebben toch niks met Maria?’
Deze vraag, tijdens een workshop ‘Maria schilderen’, georganiseerd door het ‘Huis van Spiritualiteit’ (Lumen Christi), heeft geleid tot de volgende activiteit:
De moeder, de vrouw – wat doet zij met jou?
Een thema dat ieder mens raakt, hoe dan ook. Want ook al ben je zelf geen moeder, iedereen heeft wel een moeder (gehad). Op 31 maart eindigt de jaarlijkse Boekenweek, met als thema: ‘De moeder de vrouw’. Midden in de Veertigdagentijd maken wij tijd voor Maria, de moeder van Jezus.
Wat heeft zij ons te zeggen, als moeder, als vrouw, als…?
Met Kim Grote Punt, beeldend kunstenaar uit Denekamp.
Zij zal haar passie voor Maria met ons te delen. Wij gaan met haar, en met elkaar, in gesprek.
Zondag 31 maart
19.00-20.30 uur
Gebouw Irene, Protestantse kerk, Grote Straat 3 Denekamp
Toegang gratis, leeftijd doet er niet toe
informatie en opgave bij:
ds Erna Lensink,
tel. 0541-297199
dwlensink@kpnmail.nl

 

Met jongeren naar Aviodrome

De Parochie Lumen Christi organiseert een gezellige reis op zaterdag 11 mei voor de jongeren van 12 jaar en ouder naar Themapark Aviodrome in Lelystad. Er is plek voor maximaal 40 jongeren en 10 begeleiders. Het is de bedoeling om ’s ochtends tegen 9.45 u. te vertrekken vanuit Denekamp met een touringcar (bij voldoende deelname) richting de Noord Oost Polder. Rond de klok van 18.00 u. zullen we weer terug zijn. Als we aankomen krijgen we in twee groepen een rondleiding over het terrein. Een stukje geschiedenis in vogelvlucht. Maar ook een bezoek aan een Boeing 747. We nemen een kijkje bij de luchtverkeersleiding en bezoeken een ruimtevaartuitstalling.

Wil je meer weten over drones? Vraag het dan aan de rondleiders. Met zijn 15-nen tegelijk in de flightsimulator, dat is ook gaaf! Na de pauze gaan we in gesprek met een echte piloot en een stewardess. Zij vertellen over hun beroep maar ook over ‘Wings of Support.’ ‘Wings of Support’ is een particulier initiatief van de medewerkers van de KLM. Zij proberen in de landen waar óp gevlogen wordt, het onderwijs, de opvang en de medische hulp te ondersteunen. Het is een prachtig initiatief gericht op duurzaamheid.

Misschien kunnen we met de deelnemers een kleine attentie meebrengen voor hun volgende reis richting zo’n project .

De kosten zijn 15 euro pp. te voldoen in een gesloten enveloppe met naam bij het instappen in de bus. (Als dit een probleem is, neem dan contact op met 06 30958689) Wie meegaat zorgt zelf voor een lunchpakketje en wat drinken.

Aanmelden o.v.v. naam en leeftijd voor 20 april is verplicht: ans.telintelo@lumenchristi.nl