Kardinaal Eijk schrijft zich in voor bisdombedevaart Lourdes Kardinaal Eijk heeft zich begin september als eerste ingeschreven voor de bisdombedevaart naar Lourdes, die het Aartsbisdom Utrecht in 2018 voor de vierde keer organiseert. Kardinaal Eijk schreef zich in via de website van reisorganisatie VNB. Hulpbisschop Woorts en hoofdaalmoezenier Cornelissen (vicaris van Deventer) volgden zijn voorbeeld. De bedevaart naar Lourdes van het aartsbisdom vindt plaats van 28 april t/m 5 mei volgend jaar. De vorige bisdombedevaarten van het Aartsbisdom Utrecht naar Lourdes vonden plaats in 2009 (ruim 1.000 pelgrims), 2012 (meer dan 1.500 deelnemers) en 2015 (1.300 inschrijvingen).

Voor de bedevaart in 2018 wordt vooral ingezet op de reis per TGV: deze trein is nog sneller in Lourdes dan voorheen (rond 17.15 uur: een reistijd van ca. 7 uur vanaf het vertrekpunt in Noord-Frankrijk), zodat ‘s avonds al in het hotel in Lourdes gegeten kan worden. En TGV-reizigers hebben een dag extra in Lourdes. Pelgrims die zorg behoeven, kunnen met de VNB Lance reizen. Deze speciaal aangepaste bus is geschikt voor pelgrims die gebruik maken van een (elektrische) rolstoel of voor pelgrims die liggend vervoerd moeten worden. Meer informatie over deze bedevaart is op te vragen bij de heer Ben Lokate, tel.: 030 2361570, e-mail: lokate@aartsbisdom.nl

De kosten van de bedevaart bedragen € 899 (driesterren hotel, op basis van tweepersoonskamer), jongeren (t/m 25 jaar) € 599, kinderen (t/m 11 jaar) € 499. Meer informatie/boeken: TGV (28 april t/m 5 mei): http://vnb.nl/pelgrimsreizen/reis_boeking?reizID=1226 Bus (27 april t/m 5 mei): http://vnb.nl/pelgrimsreizen/reis_boeking?reizID=1228 VNB Lance (27 april t/m 5 mei): http://www.vnb.nl/pelgrimsreizen/reis_boeking?reizID=1227

Rondreis door het Heilig Land (Israël en Jordanië) 11-21 maart 2018

Voor velen is het een grote wens het Heilig Land te bezoeken. Letterlijk en figuurlijk ontvouwt zich daar het land van de Bijbel.
Pastoor Munsterhuis organiseert, nu al voor de 7e keer, deze reis.
We bezoeken o.a. Tiberias, met een boottocht over het meer, Cafarnaüm met een Eucharistieviering. De Petruskerk, Tabgha, de plaats van de broodvermenigvuldiging, Berg der Zaligsprekingen (Bergrede van Jezus), doopplaats Yardeniet aan de Jordaan, de Golanhoogvlakte met parken bij de bronnen van de Jordaan; de berg Tabor (de berg van de Verheerlijking), Nazareth met de kerk van de aankondiging, Akko met oa. een karavanserai, Kana ( bruiloft);
In Jordanie: Madaba met beroemde byzantijnse mozaïeken, Mount Nebo (hier zag Mozes het beloofde land), Petra, door een indrukwekkende kloof naar de in roze-rode uitgehouwen oude hoofdstad van de Nabateeërs; terug in Israël: Massada (rotsvesting), Dode Zee en natuurlijk daarin ‘zwemmen’, Qumran (vondst Bijbelrollen 1947), Jeruzalem met de Hof van Olijven ( gevangenneming van Jezus) met een Eucharistieviering, Leeuwenpoort, Bad van Bethesda (genezing van een lamme), Via Dolorosa (lijdensweg van Jezus), Grafkerk, Lithostrotos, Ecco Homokapel, Suhk (oriëntaalse bazaar), Damascuspoort; Klaagmuur met Bar Mitswa (jongens mogen voor het eerst voorlezen uit de Boekrol en worden zo opgenomen), Yad Vashem (indrukwekkende monument voor de 6 miljoen Joodse slachtoffers van het nazisme), Menorah (grote 7-armige kandelaar), Knesseth (parlementsgebouw) alleen bezoek van buiten, Bethlehem ( geboortekerk).

Voor inlichtingen en/of opgave belt of mailt U met Pastoor Theo H.P. Munsterhuis tel no.06 53163563, mailadres : t.munsterhuis@lumenchristi.nl

Vicaris Cornelissen benoemd tot erekapelaan van de Grot

Vicaris R.G.W. Cornelissen van het vicariaat Deventer is door de bisschop van Tarbes-Lourdes benoemd tot erekapelaan van de Grot. Deze hoge kerkelijke onderscheiding is een erkenning van de grote inzet van vicaris Cornelissen voor de bedevaarten naar Lourdes: hij begeleidde veelvuldig parochiële bedevaarten naar dit Zuid-Franse pelgrimsoord en was in 2012 (1.500 pelgrims) en in 2015 (ruim 1.300 pelgrims) de hoofdaalmoezenier van de aartsdiocesane bedevaart naar Lourdes.

Kardinaal Eijk deelde hem na afloop van de viering bij de Grot op 8 mei deze eervolle benoeming mee. Een dag later ontving Cornelissen uit handen van pater Kemseke de bijbehorende eretekenen. Pater Kemseke is de coördinator voor de Nederlandse taal in het heiligdom van Lourdes. Hij benadrukte dat het hier niet om “een gouden handdruk” ging, “maar om een teken van de blijvende verbondenheid met het heiligdom Lourdes.”