Na het vormsel: jongeren vriendengroep.  Klik hier voor meer informatie (Flyer voor ouders en tieners) Ans te Lintelo. Coordinator jongerenactiviteiten. T. 06 30 95 86 89 ans.telintelo@lumenchristi.nl

 


Breek er eens uit !

Met z’n zevenendertigen uit Lumen Christi brachten we op 20 januari 2018 een bezoek aan het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Om 10.00 uur precies vertrok de touringcar uit Denekamp en om 11.45 uur kwamen we aan. Onderweg was het (vooral achter) in de bus al snel gezellig. Er stonden in tegenstelling tot wat ik had afgesproken toch twee gidsen voor ons klaar. En dat was maar goed ook want het was best druk in het museum. Bij enkele interessante voorwerpen ( Jan Huigen in de ton…) werd uitleg gegeven. En de jongeren mochten ook vragen stellen. Gruwelijk om te zien hoe de straffen vroeger (moesten) worden uitgevoerd. We kwamen aan bij de tegenwoordige tijd en belandden in een rechtbank. Nadat we gezien hadden wat de dader had gedaan mochten we zelf, samen met de rechter, een vonnis uitspreken. Gevangenisstraf, een taakstraf en/of een geldboete? Daarna gingen we naar de Rode Pannen. Dat is een strafgevangenis. We mochten de cel in. Kijken in een isoleercel en de verhalen horen van een bewaker. Om 14.00 uur stond Michael op ons te wachten. Hij is een ex-gedetineerde. Hij vertelde ons zijn levensverhaal tot nu toe. Hoe hij in een bende in Den Haag terecht kwam, foute vrienden kreeg, foute dingen deed en werd opgepakt. Hij is in de gevangenis beland en inmiddels al weer enkele jaren vrij-man. Een indrukwekkend verhaal… en genoeg om over na te denken.
In de isoleercel stond een bed dat ze de fiets noemden. Wil jij dat nog eens gaan bekijken, of wilt u met uw familie ook een bezoek brengen aan dit interessante museum dan zijn er bij het secretariaat van Lumen Christi enkele vrije entree kaartjes op te halen. Zolang de voorraad strekt….
Een van de zeven werken van Barmhartigheid (te zien de in H. Nicolaaskerk te Denekamp op de bogen) is “gevangenen bezoeken”. Gevangenen kunnen we anno nu met zo’n groep niet bezoeken, maar we kunnen wel doen wat we hebben gedaan onder deze noemer : “Breek er eens uit!”
Iedereen die deze reis heeft mogelijk gemaakt, bedankt !

Ans te Lintelo

 

Read more...

Kniepertjes bakken

Op 17 december 2017 waren enkele leden ven JOIN US met hun begeleiders al vroeg in de weer om de stand op te bouwen op de kerstmarkt in Denekamp. We stonden in de Vledderstraat. Het was best koud maar de motivatie en het enthousiasme maakte ons warm

Coen had bij de Plus een mooie deal gemaakt voor de ingrediënten van de kniepertjes. En Amber had thuis al Kniepertjes gebakken zodat we al een voorraadje hadden om meteen bij aanvang te kunnen verkopen. Yolanda voor de kraam ingeschreven en Frank had verschillende bakijzers geregeld. De jongeren stonden op de rij te bakken. En op straat stonden we om de ‘zaak’ aan te prijzen.

Ze waren hartstikke lekker! En de opbrengst was dan ook geweldig.

Bij deze bedank ik iedereen voor de medewerking aan deze activiteit. Volgend jaar weer!

Read more...

Nieuws van JOIN US

Als Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten weer in Nederland is, stijgt de spanning toch een beetje! Jonge kinderen worden soms onrustig. Jongeren zetten zich, al dan niet gedwongen in, om surprises te maken. Ouderen zien de gezelligheid al op zich af komen. Zo heeft iedereen zijn/haar eigen belevenissen bij de periode tussen half november en eerste week van december. JOIN US vroeg haar jongeren wederom of ze zin hadden om zich een avond, als Zwarte Piet, in te zetten voor de mensen in een bejaardenhuis. De aanmelding verliep bovenverwachting goed. Twaalf jongeren kwamen aan het eind van de middag op 29 november bij elkaar voor de pietenopleiding en de transformatie tot hulp-piet. Wat is dat leuk!
We hebben om 18.30 u. een bezoek gebracht aan Gerardus Majella in Denekamp. Onder leiding van Carmen en Yvonne brachten de Pieten een bezoek aan de huiskamers en aan de fitnessgroep. Ze zongen met de bewoners de bekende oude liedjes als ‘Óh, kom er eens kijken’, en ‘Mijn zusje kreeg van Sinterklaas’. De stoomboot werd een roeiboot. De mensen genoten en de Pieten net zo. Strooien deden de Pieten natuurlijk daar niet.
Waarom met jongeren Zwarte Pieten?
Omdat jongeren dan iets goeds doen voor anderen (diaconie). Ze krijgen een kijkje in de specifieke situatie van ouderen. De begeleiders grijpen de kans om te vertellen over de woonvormen, de verzorgings – verplegings omstandigheden. Voor sommige jongeren is het de eerste keer dat ze in deze omgeving komen. Het maakt indruk. Na afloop van het bezoek wordt de Pieten uiteraard naar hun ervaring gevraagd. “Wat ga je onthouden van deze activiteit?” De antwoorden: “dat de mensen blij worden van ons, dat ze zo goed meezingen, dat ze de liedjes zo goed kennen, dat ze zich hun kindertijd weer herinneren, dat is toch mooi !” Ook voor de begeleiders is het fantastisch om te zien hoe jongeren omgaan met de bewoners. Ze worden steeds ietsje vrijer, hun zelfvertrouwen groeit doordat ze zien dat de mensen blij zijn met hun komst.

Ans te Lintelo

Read more...

JOIN US - LEEF JE UIT!

De openingsbijeenkomst van JOIN US Denekamp, JP Losser-New Spirit en JP4you2 Glanerbrug SAMEN op 22 september j.l. mag met 37 jongeren en 8 begeleiders uit de verschillende plaatsen een succes genoemd worden. Iedereen verzamelde zich bij de eigen kerk en vertrok op de fiets of in auto’s naar BOUNZ in Enschede. We werden ontvangen door Quinten en Tara, de Bounzmasters. Nadat we het jaarthema 2017 – 2018 hadden gehoord werden de BOUNZregels uitgelegd en konden de jongeren gaan springen. Ze konden zich helemaal UITLEVEN ! Ze speelden Dodgeball met z’n allen en dat was heel gaaf. Er zijn foto’s gemaakt
“Wanneer is de volgende keer?”, werd mij gevraagd. Mijn antwoord: “Het wordt vervolgd, als we TIJD VAN LEVEN krijgen !”

Namens allen,
Ans te Lintelo

Read more...

JOIN US 2017-2018: LEEF..?!

We beginnen op 22 september met een spring evenement bij BOUNZ in Enschede. Een zaal vol met trampolines. Een Bounz-master legt uit, doet voor en begeleidt een spel genaamd Dodgeball. De uitnodiging hiervoor volgt in de tweede week van september.
Ook gaan we weer als een legertje hulp Zwarte Pieten naar de ouderen in Gerardus Majella. We bezorgen hen op 22 november een gezellige sinterklaasavond.
In december ( datum nog niet bekend) kijken we naar een theaterstuk van ‘sTOF, genaamd ‘STILLE NACHT’.
Op 20 januari 2018 staat een reisje naar het Gevangenismuseum op het programma. De inhoud van die dag genaamd “Breek er eens uit! ’wordt later bekend gemaakt. Het zal je verrassen!
In de vastentijd gaan we iets doen rondom ‘eten’. Dit moet nog uitgewerkt worden. We gaan ook nog een film kijken en als klap op de vuurpijl gaan we ook nog overnachten in de kerk. Als slotfeest staat een waterspektakel in de planning.
Jullie merken het al, de voorbereidingen voor een Levendig JOIN US jaar zijn in volle gang!
Voor nu een fijne vakantie voor iedereen!

Namens alle begeleiders, Ans te Lintelo.

 

Read more...

Dat nooit meer!

Zaterdag 13 mei zijn de jongerenpastoraten (Strong Together uit Beuningen, 4youth uit Lattrop/Tilligte en Join Us uit Denekamp) van de parochie Lumen Christi samen op excursie geweest naar voormalig Kamp Westerbork. 28 jongeren 9 begeleiders vertrokken per bus vanuit Denekamp. Het begon onderweg al op een schoolreisje te lijken.
Na aankomst was er een inleidende film in het herinneringscentrum: Een meisje reisde naar Westerbork, net als wij dat hadden gedaan. Ze stapte uit de trein (wij kwamen met de bus..) en vond een briefje. Het briefje kwam uit het verleden en in een mum van tijd veranderde haar werkelijkheid. Ze was dat meisje dat aankwam bij Kamp Westerbork. Ze kwam terecht in een barak en ontmoette andere jongeren. Hun angst, hun verdriet, hun hoop werd haar angst, verdriet en hoop. Totdat een van de barakgenoten werd opgeroepen voor transport. Ze zag hoe mensen werden weggevoerd, niet wetende waar naar toe ze gingen. Zou het beter worden? Bij vertrek van dit transport waaide er een briefje uit de wagon. Ze pakte dit briefje op en was na het lezen ervan weer terug in haar hedendaagse werkelijkheid. Een indrukwekkende film die de jongeren aansprak op hun gevoel.
Na deze film bezochten we twee aan twee, met ‘een kijkwijzer’ het museum waar allerlei spullen uit de oorlog lagen en veel foto’s hingen. De vragen op de kijkwijzer gingen over 1 persoon. (Mijn kijkwijzer ging over Marianne Heijman) Ik volgde Marianne in het museum door de vragen te beantwoorden. Zo leerde je over het kamp en zijn bewoners in de periode ’42- ’45. Iedereen was gemotiveerd bezig.
Na de pauze liepen we drie kilometer naar het kampterrein. Daar stond Ria op ons te wachten. Ze verzorgde voor ons een rondleiding over het voormalige kampterrein. In haar verhalen vertelde ze hoe de mensen hier leefden tussen hoop en vrees. Bij het monument, de omgebogen spoorrails, heeft iedereen een steentje gelegd ter nagedachtenis aan de mensen die via Kamp Westerbork zijn doorgestuurd naar de vernietigingskampen, een indrukwekkend moment.
We waren het er met zijn allen over eens: dit mag nooit meer gebeuren!
De terugreis werd nog even onderbroken voor het nuttigen van een ijsje. Al met al een leerzame, boeiende dag met een leuke groep mensen, die zeker een vervolg gaat krijgen in het volgend schooljaar.

Ans te Lintelo

Nieuws van JOIN US : MOOI!

Op 14 oktober 2016 is het programma begonnen met een gezellige herfst BBQ op het grasveld achter de kerk. Zo’n 32 jongeren gaven zich spontaan op. En wat heel leuk was, een groot aantal nieuwe gezichten! Nu maar hopen dat ze vaker komen!
Aansluitend hebben we een DROPPING gehouden. Dat is natuurlijk best spannend en uitdagend. In groepjes werden de jongeren gedropt op een donker-achterteraf-weggetje. De opdracht was om samen de weg naar het parochiecentrum terug te vinden. Voor alle groepen is dat geen probleem geweest, al weten wij, als begeleiders niet precies, hoe spannend het voor ieder persoonlijk is geweest. Nagesprek maakte duidelijk dat het ‘te doen’ maar erg donker was en dat sommigen precies wisten waar ze heen moesten. Misschien toch volgend jaar een langere, nog spannendere tocht maken! Voor nu was het prima!
Bij terugkomst in het parochiecentrum verzamelden we ons in de zaal. Daar hebben we in groepjes een spel gespeeld tot iedereen terug was. We hebben geprobeerd om nog aan het jaarprogramma te werken door stickers te laten plakken achter de activiteit die zij mee willen maken.
Dit kan onder voorbehoud worden genoteerd:
2 november 2016
Aandacht op de JOIN US app voor ‘de herdenkingsweek’, een kaarsje aansteken voor iemand die het nodig heeft.

30 november 2016
10 Zwarte Pieten – ‘schoorsteenpieten’, brengen een bezoek aan zorggroep St. Maarten locatie Gerardus Majella te Denekamp.

30 December
Voor de eerste keer een ‘TOP 2000 viering’ om 19.00 u. in de H. Nicolaaskerk.

Januari 2017
Datum nader te bepalen: Casinoavond
Datum nader te bepalen: Thuis bij: een homopaar.

22 Februari 2017
Een uitnodiging voor de Carnavalsviering voor de jongeren van JOIN US

Maart 2017
Datum nader te bepalen: Pubquiz met cocktails (o.a. over alcohol en drugs)

13 mei 2017
We gaan met de bus naar Herinneringskamp Westerbork en daarna naar MC Donalds.

Juni – juli 2017
Datum nader te bepalen: Slotfeest
(JOIN US begeleiders-team wordt versterkt met Kaylee, Laura en Sarie)

Namens de begeleiders van JOIN US,
Ans te Lintelo

Ariëns Prijs voor jongerenpastoraat “Join Us”

Om de drie jaar wordt in het aartsbisdom de Ariëns Prijs uitgereikt, een prijs die het diaconale werk wil aanmoedigen en in de schijnwerpers zetten.
Diaconie is kort gezegd: dienst aan de naaste, in en vanuit de geloofsgemeenschap.
“Join Us” het jongerenpastoraat van de geloofsgemeenschap van de H. Nicolaas werd dit jaar genomineerd en behaalde met de “Wonne” uit Enschede een gedeelde derde prijs.
Het project dat meedong naar een prijs kreeg de naam; “ Ga in mijn schoenen staan” waarin barmhartigheid centraal staat. Het heilig jaar van de barmhartigheid is daar leidend aan.
Op 21 me i 2016 werd die nacht met 17 mensen doorgebracht in de H. Nicolaaskerk.
De zeven werken van barmhartigheid, hongerigen voeden, naakten kleden, dorstigen laven, gevangenen bezoeken, vluchtelingen herbergen, doden begraven en zieken bezoeken kregen de volle aandacht middels gesprekken met vertegenwoordigers van de zeven werken.
Zo vertelde iemand over de voedsel- en kledingbank, over ziekenbezoek namens de kerk, over gevangenen, over doden begraven en was er een gesprek met 2 jongeren uit Eritrea die al een tijdje in Denekamp wonen.
In workshops werd hulp aan de naaste getracht in praktijk te brengen.
Het juryrapport over dit jongerenproject: “Een prachtig voorbeeld van hoe een geloofsgemeenschap kan samenwerken met jongeren en andersom. U bent een geloofsgemeenschap met veel vrijwilligers die de inbreng van jongeren erg op prijs stelt. Jongeren van allerlei pluimage komen in aanraking met geloofsgemeenschap en geloof. De activiteiten zijn van onderop opgebouwd. De jury waardeert dat u in kerk en samenleving door middel van inzet van jongeren spraakmakend bent”.
De Ariëns Prijs werd op 1 oktober 2016 uitgereikt door Mgr. Hoogenboom in de Walburgiskerk te Arnhem.
Ans te Lintelo, leidster van “Join Us”, en Amber Mensink namen de prijs, een kunstwerk en € 500,–, in ontvangst.
“Join Us” bestaat nu 2 jaar. Ongeveer 40 jongeren, die de basisschool verlaten hebben, komen op gezette tijden bij elkaar om een jaarprogramma dat zij samen met de begeleiding hebben opgesteld uit te voeren.
Er is een stevige basis gelegd en met het enthousiasme waarmee gewerkt wordt kan men voor de toekomst optimistisch zijn.

Proficiat met deze welverdiende prijs.

De redactie

Jaarprogramma 2016-2017 jongerenpastoraat

Begin augustus is het jaarprogramma voor 2016-2017 van het jongerenpastoraat in het Aartsbisdom Utrecht bekend geworden. Het seizoen start op 25 september met een openingsfeest / WJD-reünie. Verder staan onder meer een Youcat Bios, Kloosterweekend en Zomerfeest gepland.

Het volledige programma staat op Jong Aartsbisdom: klik hier

The Next Step: Vormingsweekenden 2016-2017

Je bent naar de Wereldjongerendagen geweest, je hebt een bijzondere ervaring opgedaan op vakantie of je bent in je parochie geraakt door je geloof. Door iets of iemand ben je getriggerd om over het katholieke geloof na te gaan denken. Maar dan? Waar ga je heen met vragen? Waar kun je meer te weten komen? Daarom organiseert Jong Katholiek (het jongerenwerk van de R.-K. Kerk in Nederland) voor jongeren tussen de 16 en 30 jaar in november, januari en maart de Vormingsweekenden. Inspirerende sprekers geven uitleg, je kunt bij een persoonlijke begeleider terecht met vragen en je ontmoet andere jongeren die op dezelfde zoektocht zijn als jij. Jong Katholiek: “We helpen je graag op weg bij jouw next step!”

Meer informatie: klik hier

 

‘JOIN US’ 2016-2017 thema: ‘MOOI..?!’

Er zijn zorgen lokaal, en internationaal. Een veilige samenleving zou normaal moeten zijn. Maar de onveiligheid wordt gevoeld door jong en oud. Het is anno 2016 meer dan dat het was, een punt van gesprek. En dat is niet zo MOOI.
Jongerenpastoraat, en JOIN US dus ook, is altijd op zoek naar actuele zaken. Veiligheid / onveiligheid is actueel. Je kunt er van alles over vragen en zeggen en er zijn veel relevante aanknopingspunten. Door de sociale media komt de wereld dichtbij. Is dat goed? Moeten we zelf niet zorgen voor onze veiligheid? Daar kun je ook jongeren op aanspreken.
Dit hebben we gevonden. We beginnen bij de populaire zanger Marco Borsato. Hij heeft een lied met de titel ‘MOOI’.
Mooi.
Hoe val je in slaap? Hoe begint je dag?
Open je je ogen met een traan of met een lach
en kijk je om je heen, en zie je dan de zon
Of zoek je achter alles naar de schaduw op de grond
Leef je voor geluk? Of sterf je van verdriet
en voelt dat als een keuze of heb jij die keuze niet?
Het maakt niet echt iets uit, of dat de waarheid is of niet

Het is hoe jij het ziet
Hoe mooi kan het leven zijn
Het is maar hoe je kijkt, het is maar wat je droomt
Hoe mooi is jouw werkelijkheid, jij bent net zo rijk
Zo rijk als je je voelt
Enz. enz.
Misschien ligt in dit lied wel verborgen, hoe we met JOIN US met het thema ‘MOOI..?!’ om willen gaan.
De tekst bevat louter vragen vragen. Hoe begint je dag? Zie je de negatieve dingen om je heen of zie je ook nog wat MOOI is? We gaan de jongeren en elkaar bevragen over wat we MOOI vinden. Wat MOOI is, kun je delen met elkaar, met anderen. Het zal misschien een druppel op de gloeiende plaat zijn, maar de realistische positieve houding zal een klein beetje plezier, geluk en veiligheid brengen in ons eenvoudige leven.
De jongeren in de groepen van het JOIN US willen met elkaar leuke en spannende dingen beleven. Wij helpen ze erbij, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. We gaan dit jaar speciaal met hen het gesprek aan over veiligheid. ………….We brengen een bezoek aan Herinneringskamp Westerbork. Dit is onze manier om op het niveau van de jongere in gesprek te gaan over veiligheid.
De boodschap vanuit ons christelijke geloof is LIEFDE. God is Liefde. Allesomvattende, vergevende LIEFDE en naastenliefde. Jezus, zijn zoon, liet al zien dat je niemand, ook niet je tegenstander, uit de weg hoeft te gaan.
Onze aarde is mooi, en het waard om te koesteren en goed te onderhouden. Zorg voor de leefbaarheid van onze omgeving is een opdracht aan ons allen.
In onze geloofsgemeenschappen staan de deuren open. Je kunt er terecht met je zorgen, een kaarsje aansteken in de kerk. Er is een groep vrijwilligers vanuit de kerk die er voor de jongeren wil zijn. En dat is MOOI toch ?

Namens de begeleiders van ‘JOIN US’.
Ans te Lintelo.

Project “Ga in mijn schoenen staan”, Join Us Denekamp. 21 en 22 mei 2016
Op zaterdagavond en de nacht die erop volgt zijn jongeren druk met de Zeven Werken van Barmhartigheid . Iemand van het Rode kruis, een begrafenis ondernemer zijn gasten. Ze maken voedselpakketten en zijn creatief bezig. Ook is er een nachtwandeling. De zondagmorgen wordt afgesloten met een Happy Breakfast en een viering die door de jongeren zelf is vormgegeven. Diaconie ontdekken, avontuurlijk, inspirerend en gezellig, het zijn de mooie ingrediënten van dit project.

Dit project dingt mee naar de Ariëns publieksprijs

Ans te Lintelo 06-30958689

INTERVIEW MET JONGEREN EN BEGELEIDERS VAN ‘JOIN US’ U heeft al eens kunnen lezen over de jongerenwerkgroep ‘Join Us’. Wat is, wat doet, voor wie is ’Join Us’? En is ‘Join Us’ iets voor mij? Wij vinden het belangrijk om zoveel mogelijk mensen kennen te laten maken met ‘Join Us’. Daarom is pastor Niek Nijhuis met een groep begeleiders en jongeren in gesprek gegaan. En wel met Frank den Elzen, Shirley Hofstede, Coen Aveskamp, Jorien Oude Nijhuis en Ans te Lintelo.
Op 12 september reisden we met twintig personen o.l.v. Ans af naar Amsterdam. We bezochten het Tropenmuseum. Dat leek ons niet zo leuk, maar het was WEL leuk! We moesten een ‘wist u datje’ opzoeken en dat in een kring met elkaar delen. Shirley vertelde ons over de moord op Theo van Gogh. En we spraken over ‘vrije meningsuiting’. Daarna gingen we naar de Dappermarkt. Daar loop je letterlijk tussen mensen uit verschillende werelddelen. We gingen met de tram naar het Begijnhof. Daar vertelde Amber over het ‘wonder van Amsterdam’. In het kapelletje zag dit verhaal op de muur geschilderd. Daarna natuurlijk even door de Kalverstraat , via Lush, naar De Dam. Daar wees Jorien ons op het bijzondere monument, de Nieuwe Kerk en het Paleis. We bezochten de Boeddhistische Tempel op de Zeedijk. Die was echt heel mooi. We gingen patat eten en daarna nog even over de Wallen. Nou, en dan heb je genoeg om over te praten voor de terugreis. Het was een volle maar wel een hele leuke dag. Blij dat ik het meegemaakt heb.
Dit is het logo van ons jongerenpastoraat JOIN US van de geloofsgemeenschap van de H. Nicolaas in Denekamp. Het laat zien wie we willen zijn. We zijn een groep jonge mensen, kleurrijk en vrolijk. We komen bij elkaar en willen graag een vriendenkring vormen. We steken onze handen uit, en zeggen daarmee dat we om ons heen kijken. We hopen bijzondere ontmoetingen mee te maken. En we nodigen andere 12 plussers uit om daar aan deel te nemen.

Nieuws van ‘JOIN US’

Het jongerenpastoraat van Denekamp: ‘JOIN US’ begint het nieuwe schooljaar met een WERELDBELEVENIS. De groep van 2014 wordt uitgenodigd om mee te gaan naar Amsterdam voor een Wereldbelevenis in 1 dag. We gaan met de trein, dan met de tram naar het Tropenmuseum, waar we door de werelddelen lopen. Dan naar de markt waar we de heel veel nationaliteiten ontmoeten. Naar Het Begijnhof, waar het wonder van Amsterdam is gebeurd. We eten patat bij de beste patat van Nederland en indien mogelijk/wenselijk gaan we ook nog naar De Wallen. Het belooft een leuke, gezellige en interessante dag te worden waar nog lang over wordt nagepraat.

Het thema van 2015-2016 is ‘Als ik jou was..?!’ Binnen dit kader worden verschillende ontmoetingen georganiseerd door de vrijwilligers van het JOIN US, onder leiding van Ans te Lintelo. ‘Als ik jou was…?! Is de openingszin van een lied van popgroep ‘De Dijk’. Wie niet alleen aan zichzelf denkt, maar zich ook van tijd tot tijd eens verplaatst in een ander, maakt keuzes die er toe doen. Het verruimt je blik, opent je ogen en verrijkt waarschijnlijk je leven. Wat horen we nog meer in dit lied? Je moet de ander niet veroordelen. Wie zaait, zal oogsten. Dit thema zal ons, de vrijwilligers, uitdagen om te gebruiken tijdens de activiteiten voor de jongeren. Het programma bestaat naast de Amsterdam “Wereldbelevenis in 1 dag”, onder andere uit een het helpen van Sinterklaas, een vossenjacht, een radioprogramma maken 9 o.v.b. , een overnachting (o.v.b. in de kerk), contact met de dames van FC Twente (grote wens) Wilt u meer informatie of uw 12+ser aanmelden voor groep 2015 van JOIN US , neemt u dan contact op met Ans via ans.telintelo@lumenchristi.nl

Nieuws uit het jongerenpastoraat ‘Join Us’

Afgelopen vrijdagavond 24 april organiseerde ‘Join Us’ een casino avond. Het was heel leuk en druk. 47 kinderen/jongeren. Je kreeg 0.20 cent van allemaal 1 centen. Je kon pokeren en kaartspelen en een goksverslavingstest doen. Als je meer dan 5 plusjes had, dan was de kans groot dat je ooit gokverslaafd kon worden. De politie kwam ook nog langs. Want je mag pas gokken als je 18 jaar bent. Wij waren tussen de 11 en 13 jaar. Maar deze casino avond was georganiseerd om te laten zien dat je nooit moet gaan gokken, dat gokken heel veel levens kapot maakt. Het gokgeld mocht je niet meenemen. Daarom had ‘Join Us’’ ook cadeautjes gekocht. Daar stond een kleine beschrijving op, van wat het kon zijn. En dan kon je bieden op de cadeautjes met het geld dat je had gewonnen. Het was een leerzame avond. Organisatie ‘Join Us’ bedankt. Groetjes : Kaylee Busscher Wij vonden het ook heel leuk om te doen voor jullie. De fam. Beimer (fa.Begri) willen we hartelijk bedanken voor de gastvrijheid. Ook de politieagenten van bureau Denekamp, hartelijk dank voor jullie bijdrage! Namens de begeleiders, Ans te Lintelo

Kloosterweekend voor Strong2Gether uit Beuningen

Op zaterdag 18 april werden 14 jongeren van Jongerenpastoraat Strong2Gether uit Beuningen samen met hun 4 begeleiders van harte welkom geheten door Zr. Christella en Zr. Reinalda op de St. Nicolaas Stichting in Noord Deurningen.beuningen strong together (2) Hier waren zij te gast voor een kloosterweekend. Thema. Het thema voor dit weekend was “Pesten”. Pastor Theo Munsterhuis was aan het begin van dit weekend ook aanwezig om samen met de jongeren kennis met elkaar te maken. A.d.h.v. kaarten met woorden en afbeeldingen gingen de jongeren vertellen wie ze zijn, wat ze bezig houdt, hobby’s enz. De film “Spijt” werd bekeken. Deze film gaat over pesten en wat de gevolgen van pesten kunnen zijn. Het was een zeer indrukwekkende en emotionele film.

Samen met de zusters en de begeleiders praatte de jongeren door over dit moeilijke thema. Waarom worden sommigen mensen gepest, wat is het verhaal achter de pester, wat kunnen wij doen om dit te stoppen want dat pesten gestopt moet worden is wel heel erg duidelijk!! De jongeren kwamen met verrassende opmerkingen en vertelden hun persoonlijke ervaringen over pesten. De jongeren maakten een schilderij over een fragment van de film. Yoga. Vast onderdeel van het kloosterweekend is dat Sonja Heuvelmans uit Oldenzaal een yoga les komt verzorgen. De les bestond uit o.a. ontspanningsoefeningen/meditatie. Deze meditatie kun je toepassen als je te veel stress hebt en druk bent in je hoofd. Dit werd door de jongeren als heel mooi en rustgevend ervaren. De zaterdag werd afgesloten met het aansteken van een kaarsje met daarbij je eigen gedachten voor wie je het kaarsje wilt aansteken. De jongeren hadden op een briefje opgeschreven waar ze niet meer aan herinnerd willen worden, iets wat ze graag willen afsluiten. Op een ander briefje hun wens voor de toekomst. Deze beide briefjes werden verbrand. Zondag. Na een korte maar zeer gezellige nacht stond de groep ’s morgens om 8 uur in de dauw in de kloostertuin hun eigengemaakte ochtendgebed op te lezen en samen te zingen. Van het schilderij dat zaterdag is gemaakt schreven de jongeren een verhaal. Dit werd opgenomen en later terug bekeken en over gepraat. Ook hier hadden de jongeren weer zeer opmerkelijke verhalen van gemaakt! Het kloosterweekend werd afgesloten met positieve kenmerken van de ander benoemen en een wolk met korte samenvatting van het kloosterweekend. Het was een heel bijzonder en verrassend kloosterweekend. Moe maar met een goed gevoel fietsten de jongeren weer richting Beuningen met in hun gedachten nog de mooie, positieve en opbeurende woorden over het moeilijke thema: “Pesten”.

Join Us

De nieuwe naam van de vriendengroep van het jongerenpastoraat is: ‘Join Us’. We gaan er vanuit vele jaren van deze naam gebruik te maken. Het betekent ‘kom erbij’. Daarmee geven we aan dat we een gastvrije club zijn voor jongeren vanaf 11/12 jaar. De naam ‘Join Us’ is bedacht door Rick Boersma. Rick geeft de gewonnen bioscoopbonnen door aan Kaylee en Julia. Zij hadden ook een naam bedacht. Momenteel loopt er een prijsvraag voor een logo. Wij houden u op de hoogte. Ans te Lintelo

Ans te Lintelo is coördinator Jongerenactiviteiten. Je kunt haar contacteren via email: ans.telintelo@lumenchristi.nl of op haar mobiele nummer: 06 30 95 86 89

EHBO verzorgt leerzame avond voor jongerenpastoraat Beuningen.

Als er iemand gewond is wil je graag de helpende hand uitsteken maar hoe doe je dat op de goede manier? Waar moet je allemaal aandenken? Waar zorg je het eerste voor? Moet ik bij een bloedneus hoofd voorover of juist achterover houden? Hoe werkt een AED-apparaat? Op deze en nog veel vragen kregen de jongeren antwoord van Andre, Herman, Silvia en Annette van de EHBO Denekamp. Materiaal en “Annie” om te oefenen.beuningen jp maart 2015 Met een grote verbandkist en oefenpoppen kwamen ze uitleg geven. Eerst een theoriegedeelte met tussendoor natuurlijk oefenen op elkaar. Het lijkt zo simpel; het plakken van een pleister om de vinger, dat kan toch iedereen. De jongeren dachten dat ze de pleister goed geplakt had maar helaas de mensen van de EHBO waren “streng”. Weer wat geleerd. En zo kregen ze uitleg over wat te doen bij een bloedneus, flauwvallen, enkel verstuiken, wond aan de arm, 112 bellen. En natuurlijk werd er ook geoefend hoe je iemand in stabiele zijligging moet leggen. Dit zorgde ervoor dat de lachspieren van de jongeren ook in werking werden gesteld. En toen kwam wel het interessantste gedeelte van de avond: oefenen op de pop “Annie”. Het ging niet goed met “Annie”, hartslag was weg en de jongeren mochten om beurten Annie reanimeren d.m.v. hartmassage en mond-op-mond beademing. Er was door de EHBO ook een oefen AED apparaat meegebracht en ook daar konden de jongeren mee aan de slag. Het was een zeer leerzame en interessante avond die de vrijwilligers van EHBO Denekamp voor de jongeren uit Beuningen hebben verzorgt. Op de foto de jongeren die een pleister hebben geplakt en het serieuze gedeelte van de avond: reanimatie en het AED apparaat.

Vriendengroep Denekamp naar Arque Klimcentrum in Enschede

Op 19 december om 18.15 u vertrokken we met drie personenauto’s richting Enschede. Bij het klimcentrum werden we in de kantine ontvangen door Roelof. Wie wilde kon zich even omkleden. De waardevolle spullen konden we inleveren bij Ans en toen gingen we door het gordijn de trap op naar boven. Daar kregen we allemaal een klimgordel om en vertelde Roelof ons hoe je moet klimmen. VEILIGHEID is het belangrijkst. Dus regel 1: nooit klimmen als je niet gezekerd bent. Klimmen doe je met z’n tweeën. De ene op de wand, de ander op de grond. Met elkaar verbonden door een touw. Dat touw moet op een bepaalde manier verbonden zijn, door karabines. Regel 2: controleer de karabines bij elkaar voor je begint met klimmen en blijf in contact/scherp. Je klimt in het begin de makkelijke route (blauw of geel), als het goed gaat, mag je een andere kleur proberen. Wie niet meer verder kan roept BLOK naar de begeleider op de grond en laat zich aan het touw langzaam zakken. Wat mij persoonlijk opviel was dat deze groep jongeren al naar een half uurtje in de grote hal op grote hoogte kon klimmen. Echt kicken!

In de pauze was er wat te drinken en iets lekkers. We rustten even uit en we spraken over ‘verantwoordelijkheid en vertrouwen’ Twee heel belangrijke begrippen ook buiten de klimhal. Daarna konden we weer verder met het sportieve deel van de avond. Op de foto zie je hoe hoog we zijn geweest ! Het was een hele leuke avond. O ja, iedereen heeft zijn 06 nummer gegeven om een groepsapp. aan te maken. Want vriendengroepen delen van alles met elkaar…! Tot slot Zit jij in groep 8 en heb je ook zin om bij deze vriendengroep aan te sluiten? We hebben nog veel meer leuke activiteiten voor de boeg. Je bent van harte welkom. Stuur even een berichtje naar ans.telintelo@lumenchristi.nl Namens: Coen, Jorien, Frank, & Ans te Lintelo, coördinator jongerenactiviteiten.

The Voices Denekamp en ‘Beyond The Base.’

Het tienerkoor ‘ The Voices’ van de St. Nicolaas geloofsgemeenschap in Denekamp onderleiding van Helma Toenink heeft op 12 december 2014 een gezellige gourmetavond beleefd met Sandra, Tiffany en Isabelle. Deze laatste drie dames vormen samen ‘Beyond The Base’. Zij zijn bekend van tv, want ze hebben meegedaan met ‘Holland’s Got Talent’ de talentenjacht van RTL met Robert ten Brink als presentator. Beide groepen: ‘The Voices’ en ‘Beyond the Base’ hebben niet alleen genoten van de gezellige en gastvrije ontvangst bij Sterre, een van de koorleden thuis, maar ook voor elkaar gezongen. En daar bleef het niet bij. Er kwam een verzoek van Beyond the Base aan het koor om samen op te gaan treden bij ‘Serious Eigenwijs.’ ‘The Voices’ wilden er alles aan doen om aan dat verzoek te voldoen. Maar het bleek gezien de planning (kerstbal, kerstconcerten en repetities) van een ieder en het korte tijdsbestek van een week, niet haalbaar. Wel is het koor, als supportersgroep aanwezig bij het optreden van ‘Beyond the Base’ op zaterdagmiddag 20 december bij ‘Serious Eigenwijs’. Het koor wil er alles aan doen om deze goede contacten op een later tijdstip toch nog een vervolg te geven. Ans te Lintelo, coördinator jongerenactiviteiten.

Sinds kort heeft de Parochie Lumen Christi een speciale coördinator jongerenactiviteiten. Ans te Lintelo houdt zich bezig met alle jongeren gerelateerde thema’s binnen de parochie. Heb je vragen, schroom dan niet contact met haar op te nemen. De kerk is er voor jou!

Heb je een vraag en wil je antwoord? Stel 'm dan hier

13 + 7 =