Vorig jaar nog werd het 375-jarig bedevaartjubileum in Kevelaer gevierd. Op 1 juni 1642 werd het kleine Mariaprentje, dat uit Luxemburg stamt, in het wegkappelletje op de heide van Kevelaer geplaatst. Dit is waar nu de Kapellenplatz in Kevelaer is. Sindsdien wordt er door heel veel pelgrims jaarlijks een bezoek gebracht aan het bedevaartsoord Kevelaer. Daarmee is Kevelaer uitgegroeid tot één van de belangrijkste Mariabedevaartplaatsen van Europa.
Ook dit jaar organiseert de Oost Twentse Processie de jaarlijkse bedevaart in augustus naar Kevelaer. Ook een groot aantal katholieken uit Oost Twente trekt jaarlijks 2 dagen naar Kevelaer om nieuwe inspiratie op te doen. Naast de busprocessie bestaat ook de mogelijkheid om georganiseerd met de fiets naar Kevelaer te reizen. Hierbij willen wij u van harte uitnodigen hiervoor. Dit jaar is de Oost Twentse Processie op vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus 2018.
De muziekvereniging van Reutum zal dit jaar voor de muzikale begeleiding zorgen. Het koor van Noord Deurningen zal de zang verzorgen in viering op zaterdag 25 augustus.
De intentie voor de bedevaart is zeker actueel: ”MET MARIA VREDE ZOEKEN”
Het programma van deze twee dagen ziet er als volgt uit:
Vrijdag 24 augustus vertrekken bussen uit diverse parochies uit Oost Twente naar Lievelde. Daar wordt koffie gedronken en vandaar uit vertrekken de bussen gezamenlijk naar Kevelaer. De aankomst is ongeveer 11.00 uur.
De opening van de bedevaart is om 13.00 uur. In processie trekken wij naar de Basiliek van Kevelaer waar de processiekaars wordt ontstoken. Aansluitend is er een eucharistieviering.
Om 15.30 uur is er een rondgang door het grote processiepark, waar het lijden van Jezus Christus in staties is uitgebeeld. Tijdens deze rondgang zal de kruisweg worden gebeden.
’s Avonds om 20.00 uur vindt de lichtprocessie plaats.
Zaterdag 25 augustus is er ’s morgens om 8.30 uur een plechtige hoogmis in de Basiliek.
Om 11.00 uur is het rozenkrans gebed in de Biechtkapel en het afscheidslof is om 14.00 uur in de Basiliek. Om 16.30 uur gaan we weer huiswaarts.
De vieringen worden verzorgd door de pastores die de reis naar Kevelaer begeleiden. Dit jaar gaan mee: pastoor Munsterhuis, diaken Kerkhof Jonkman en pastoraal werkster mevrouw C.M. Saris.
Tussendoor is er uiteraard tijd voor gezelligheid, elkaar ontmoeten en persoonlijke gesprekken. Dat is ook waar bedevaart om gaat.
De deelnemers aan de fietsprocessie vertrekken donderdag 23 augustus ’s morgens om 8.00 uur uit Geesteren en Denekamp. De fietsbedevaart wordt begeleid door diaken Kerkhof Jonkman.Op zaterdag 25 augustus, na de hoogmis van 10.00 uur, gaat de fietsgroep weer terug naar Twente.
Ook gaat er een racefietstocht naar Kevelaer en wel op vrijdag 24 augustus om 6.00 uur vanuit Ootmarsum.

NIEUW: Wandelen naar Kevelaer
Momenteel is er een groep uit onze regio zich aan het voorbereiden om in augustus een wandeltocht naar Kevelaer te maken. Men wil dinsdag 21 augustus vertrekken uit Twente en zich dan op vrijdag, de 24e aansluiten bij de overige Twentse pelgrims die per bus of met de fiets reizen. Uiteraard zijn meer wandelaars van harte welkom! (de terugreis zal per bus gaan; om deze reden geldt er voor hen ook een bijdrage in de kosten) Bij belangstelling: neem contact op met één van de hieronder genoemde personen.
Voor inlichtingen over de bus- en fietsprocessie en eventuele aanmelding voor deelname kunt u contact opnemen met de broedermeester(es) van uw parochie:
…………………………………………………….
Ook kunt u voor informatie contact opnemen met een van de bestuursleden, b.v. met:
Mevrouw Agnes ten Velde uit Tubbergen, secretaresse; tel. 0546 – 62 24 38 of
De heer Gerard Lohuis uit Ootmarsum, penningmeester; tel. 06 – 12 35 37 45.
Als nieuw algemeen bestuurslid is mevrouw Ria Vloothuis uit De Lutte
(tel. 06 – 22 04 48 22), toegetreden tot het bestuur van de Broederschap.

De kosten van de processie bedragen € 25 voor volwassenen en
voor jongeren t/m 17 jaar € 15. Logies zijn hierbij niet inbegrepen.
De processiekosten voor deelnemers aan de fietstocht en bij eigen vervoer bedragen € 5.
De opgave moet binnen zijn uiterlijk op maandag, 13 augustus a.s.
Tot slot graag uw aandacht voor het volgende:
Er zijn mensen die op eigen gelegenheid naar Kevelaer reizen en zich dan aansluiten bij de processie. Van deze bedevaartgangers wordt een bijdrage van € 5 gevraagd voor de kosten van het programmaboekje, lampion en een bijdrage in de andere kosten die voor de bedevaart moeten worden gemaakt. Deze kosten kunnen worden betaald aan de broedermeester van uw parochie. Tevens zal hij/zij u dan een programmaboekje overhandigen.

Tot ziens in Kevelaer!