Welkom op de nieuwspagina van de Parochie

Algemeen nieuws uit de Parochie

Aan alle kinderen

Aan de communicanten, de kinderen van de kinderkoren, de misdienaars, jullie broertjes en zusjes, vriendjes en alle andere kinderen van de parochie Lumen Christi.

Dit jaar gaan we Palmpasen de Goede Week en Pasen heel anders vieren. Je kunt niet naar de kerk toe gaan en daarom willen wij van de kerk naar jullie toe komen.
Omdat we graag iets willen doen met en voor jullie hebben we een boekje gemaakt waarmee je een prachtige paastak kunt versieren voor in huis. Het is de bedoeling dat de tak steeds meer versierd wordt; we beginnen op Palmzondag en daarna elke dag een nieuwe versiering tot en met Pasen. We vertellen er ook elke dag een stukje van het Verhaal bij. Voor de tak kun je allerlei dingetjes gebruiken die je in je eigen huis en tuin kunt vinden. Je hebt ook een palmtakje nodig en dat komt goed uit want op zondagochtend 5 april 2020 worden er, zoals altijd in de kerk, palmtakken gewijd.
In de Nicolaaskerk in Denekamp staan de manden met palmtakjes al klaar en na de viering worden die verspreid naar de verschillende kerken in onze parochie. Je kunt dus in je eigen kerk een takje ophalen.
Op onze website komt ook een aparte pagina waarop we telkens iets voor jullie willen laten zien, zoals filmpjes met knutsel ideeën, een uitleg over de Goede week, iets met Lego, een kruisweg voor kinderen, een ingezonden dansje en liedje en andere leuke weetjes.
Als je zelf nog een leuk idee hebt mag je dat ook (laten) insturen. Zo heeft iemand al gevraagd om iets te doen voor de oudere mensen en de mensen die alleen wonen. Dat kun je doen, door bijvoorbeeld de kleurplaat die je ook op de website kunt vinden uit te printen, mooi in te kleuren, of iets bij te schrijven en dat men een groet bij deze mensen in de brievenbus te doen. Het lijkt iets heel kleins, maar wij weten dat zij het heel fijn vinden om iets te krijgen.
Wij wensen jullie hier veel plezier mee. We hopen ook dat jullie allemaal gezond zijn en blijven en dat we elkaar over een tijdje weer “echt” kunnen zien.

Klik hier ook even voor hoe we SAMEN op weg gaan naar PASEN

We wensen jullie nu alvast Zalig Pasen
namens het pastoraal team parochie Lumen Christi,
Ingrid Schraven en José van den Bosch

Uitleg van de palmpasenstok

De palmpasenstok bestaat uit twee stokken in de vorm van een kruis, en wordt met palmpasen gemaakt.
Er zijn bepaalde vaste attributen bij, die elk een eigen betekenis hebben:

Kruis Kruis van Jezus: contrast met feestelijke versiering. Het kruis staat symbool voor het kruis waarop Jezus stierf (Goede Vrijdag).
Versiering Feest (bij intocht in Jeruzalem)
Groen en geel Lente, nieuw begin
Haan Vruchtbaarheid, kondigt nieuwe dag aan; maar ook: kraaien van de haan bij gevangenneming van Jezus. Ook staat de haan symbool voor de haan die drie keer kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende (Goede Vrijdag).
Brood Jezus is brood voor de mensen. Verder staat het brood van het haantje symbool voor het breken en verdelen door Jezus van het brood bij het laatste avondmaal (Witte Donderdag).
Eieren, noten, vruchten Vruchtbaarheid, vrucht dragen, begin van nieuw leven. 12 chocolade-eitjes: de 12 leerlingen. De eieren zijn een teken van nieuw leven (Paaszondag).

Palmtakje Het palmtakje staat symbool voor de intocht in Jeruzalem (Palmzondag).door de winter heen levend blijven.

BISDOM Nieuwsbrief nr 212 – 1 april 2020

Beste abonnee,

Hierbij ontvangt u editie nr. 212 van de nieuwsbrief ‘aartsbisdom.nu’ van het Aartsbisdom Utrecht. Deze editie begint met een overzicht van de officiële ‘coronaberichten’ van het Aartsbisdom Utrecht uit de afgelopen twee weken. Ook verder bevat deze nieuwsbrief veel corona-gerelateerd nieuws, zoals de online en face2face catechese die JongKatholiek heeft ontwikkeld en de uitzending (via de livestream van het Ariënsinstituut) van de vieringen tijdens het Paastriduum waarin kardinaal Eijk celebreert.

Nieuwsbrief nr. 212, 1 april 2020

Wij wensen u in deze moeilijke tijd een goede opgang naar Pasen.

 

The Passion zal alsnog op televisie worden uitgezonden

The Passion is op donderdag 9 april om 20.30 uur te zien bij de EO en KRO-NCRV op NPO1.

Het evenement kan niet op de gebruikelijke manier doorgaan vanwege het coronavirus en wordt nu samengesteld met scènes en liedjes uit eerdere edities, begeleid door een livevertelling van Johnny de Mol en een liveprocessie geleid door Anne-Mar Zwart.

Het thema #vrijheidvoorjou is aangepast naar Geef mij nu je angst, laten omroepen EO, KRO-NCRV en producent Mediawater weten aan NU.nl.

“Het is echt heel bijzonder dat we in deze bizarre tijden dit paasverhaal alsnog zo dicht bij de mensen kunnen vertellen”, vertelt De Mol, die ook als verteller zou optreden bij de oorspronkelijke editie van The Passion.

Het verhaal sluit volgens de presentator goed aan bij gevoelens die nu bij veel mensen spelen. “Angst en verdriet, maar ook geloof, hoop en liefde. Ook kunnen veel kijkers hun hart ophalen aan fragmenten uit eerdere edities met hun favoriete artiest, hun mooiste lied of mooiste scène.”

“Het verhaal van het lijden en sterven van Jezus staat stil bij de dingen waar wij als land en als individuen naar hunkeren: hoop voor een land dat angstig is, opoffering in een tijd waar we elkaar zo hard nodig hebben en verbinding voor de vele Nederlanders die zich verloren en alleen voelen”, voegen EO-directeur Arjan Lock en KRO-NCRV-directeur Peter Kuipers toe.

Kijkers kunnen meedoen met online processie

Iedereen kan zich aansluiten bij de virtuele online processie. Tijdens, maar ook vooraf mogen mensen berichtjes en video’s delen. Een selectie hiervan zal te zien zijn tijdens de uitzending.

Na de uitbraak van het coronavirus werd besloten om dit jaar het evenement rond The Passion in Roermond af te blazen. De omroepen en producent zochten daarna naar een alternatief, om alsnog een televisie-uitzending te kunnen brengen.

Het is nog niet zeker of de cast, onder wie Tim Akkerman (Jezus) en Trijntje Oosterhuis (Maria), ook te zien is in de editie van 2021. “Het is echt een topcast waar we heel dankbaar voor zijn. Maar dat moeten we volgend jaar echt zien.”

 

Help projecten Vastenactie!

Het openbare leven is tot stilstand gekomen als gevolg van maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Ook onze kerken sloten hun deuren. De vertrouwde collectes tijdens de Vastentijd vinden daarom geen doorgang. En dat in een tijd waarin van oudsher gul gegeven wordt voor een ander.

Vastenactie vraagt dit jaar aandacht voor projecten rondom beroepsonderwijs en ondernemerschap. De parochies Lumen Christi, Pancratius en Plechelmus hebben dit jaar een eigen doelen project voor San Marcos in Guatemala, in samenwerking met Inge Kuiphuis uit Geesteren en MTC landarbeidersvereniging) in Guatemala. Helaas liggen bijna alle campagneactiviteiten stil en kan er niet gecollecteerd worden tijdens de vieringen. Vastenactie wil ervoor zorgen dat mensen in ontwikkelingslanden hiervan niet de dupe worden en dat projecten doorgaan. Dat onze harten uit blijven gaan naar de ander, dichtbij en veraf, ondanks onze huidige grote en kleine problemen.

Het verzoek aan u is, uw voorgenomen bijdrage aan de collecte over te maken op bankrekeningnummer NL21 INGB 0000 0058 50, t.n.v. Vastenactie of online via website www.vastenactie.nl onder vermelding van eigen doelenproject nummer 401397.

De bisschoppen bevelen dit van harte bij u aan. Mgr. van den Hout, bisschoppelijke referent voor missie en ontwikkelingssamenwerking: “In deze bijzondere Vastentijd is het belangrijk om er voor elkaar te zijn, lokaal maar ook wereldwijd.”

Hartelijk dank voor uw bijdrage.