Wij hebben als bestuur van de Broederschap Kevelaer Noord-Oost Twente overleg gehad over de invulling van de augustus-bedevaart dit jaar 2021. Ook dit jaar is nog heel anders dan zoals wij in voorgaande jaren gewend waren.
Maar toch is er wel hoop! Wij zien in de media en om ons heen dat de vaccinatiecampagne in Nederland nu echt goed op stoom komt. Onze overheid geeft aan dat voor september alle volwassenen, die dat willen, gevaccineerd kunnen zijn.
Wij hopen en verwachten dan ook, dat er in de loop van de zomer meer mogelijkheden zijn, ook voor onze jaarlijkse bedevaart naar Kevelaer. Daarbij zijn wij ook afhankelijk van de Covid-19-maatregelen die in Duitsland gelden. Wij zijn al wel bezig met de voorbereiding van onze jaarlijkse tweedaagse bedevaart naar Kevelaer. Naast de busprocessie, wordt ook de mogelijkheid geboden om georganiseerd met de fiets naar Kevelaer te reizen. Ook zal er in principe een groep pelgrims wandelend naar Kevelaer gaan en zich op vrijdag bij de andere pelgrims uit Oost Twente aansluiten. Natuurlijk zal zowel tijdens de reis, als tijdens het verblijf in Kevelaer rekening gehouden worden met op dat moment van toepassing zijnde overheidsvoorschriften, zowel van de Nederlandse als van de Duitse overheid. Voor het reizen met de bus geldt op dit moment de verplichting om gedurende de reis een mondkapje te dragen. De 1,5-meter regel geldt nu niet meer voor busreizen.
Dit jaar is de Oost Twentse Processie op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus 2021. De muziekvereniging van Vasse zal dit jaar voor de muzikale begeleiding zorgen. Het koor van Denekamp zal de zang verzorgen.
De intentie voor de bedevaart is : Adem in ons, Heilige Geest
Vrijdag 27 augustus vertrekken bussen uit diverse parochies uit Oost Twente naar Lievelde. Daar wordt koffie gedronken en vandaar uit
vertrekken de bussen gezamenlijk naar Kevelaer. De aankomst is ongeveer 11.00 uur. De opening van de bedevaart is om 13.00 uur. In processie trekken wij naar de Basiliek van Kevelaer waar de processiekaars wordt ontstoken. Aansluitend is er een eucharistieviering. Om 15.30 uur is er een rondgang door het grote processiepark, waar het lijden van Jezus Christus in staties is uitgebeeld. Tijdens deze rondgang zal de kruisweg worden gebeden. ’s Avonds om 20.00 uur vindt de lichtprocessie plaats.
Zaterdag 28 augustus is er ’s morgens om 8.30 uur een plechtige hoogmis in de Basiliek. Om 11.00 uur is het rozenkrans gebed in de Biechtkapel en er is om 14.00 uur een afscheidsviering in de Basiliek. Om 16.30 uur gaan we weer huiswaarts.
De deelnemers aan de fietsprocessie vertrekken donderdag 26 augustus ’s morgens om 8.00 uur vanuit Geesteren en Denekamp. Ook gaat er bij voldoende belangstelling een racefietstocht naar Kevelaer, en wel op vrijdag 27 augustus om 6.00 uur vanuit Ootmarsum.
De vieringen worden verzorgd door pastores, die de reis naar Kevelaer begeleiden. Tussen de programma-onderdelen door is er uiteraard tijd voor gezelligheid, elkaar ontmoeten en persoonlijke gesprekken. Dat is zeker ook waar bedevaart om gaat.
150-jarig jubileum
Vorig jaar, in 2020, was het precies 150 jaar geleden dat de Broederschap Noord-Oost Twente voor het eerst naar Kevelaer ging. Omdat de bedevaart in 2020 niet kon plaatsvinden zal de viering van deze bijzondere mijlpaal tijdens de bedevaart van dit jaar plaatsvinden.
Indien u belangstelling heeft om dit jaar aan de bedevaart deel te nemen dan kunt u uzelf aanmelden bij de plaatselijke broedermeester, met opgave naam/adres/telefoonnummer. Wij vragen voor de deelname aan de fiets- of wandelbedevaart een bijdrage van € 10 per persoon voor te make
(boekje, offerkaars, verzekering, e.d.). De bijdrage in de kosten bedraagt voor buspelgrims € 30. Logies zijn hierbij niet inbegrepen.
Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met de plaatselijke broedermeester van uw parochie: Annie Brunink 0541 353910, of voor specifieke informatie over de fietsbedevaart: Jos Bijen, Weerselo (06 – 23 99 79 06) of Ria Vloothuis, De Lutte (06-22 04 48 22) of over de wandelbedevaart: Gerard Lohuis, Ootmarsum (06 – 12 35 37 45).