Wie had twee jaar geleden gedacht dat we Kerstmis zouden vieren in een lockdown. En nu nog wel voor de tweede keer op rij. Wat hadden we ons verheugd op het samenzijn met de familie, de restaurants waren beide kerstdagen al volgeboekt, hun voorraden puilden uit de koeling, fanatieke wintersporters waren al druk bezig hun koffers te pakken en hadden hun skipassen al online besteld, want voor de tweede keer je wintersport laten ontzeggen, dat zou toch een ramp zijn. Plotseling kwam er een kentering, een nieuwe variant van het virus dook op en zette ons weer met beide benen op de grond. Kerstmis zou ook dit jaar geen uitbundig feest worden met gasten aan lange tafels en een waanzinnig overdreven menu, nee we mogen maar vier gasten ontvangen en verder in kleine kring proberen er het beste van te maken. Juist nu wij Kerstmis op sobere, gepaste wijze moeten vieren, en we niet meer afgeleid worden door bijzaken die ons worden aangesmeerd door reclame en de media, krijgt het kans om een moment van bezinning te worden. Komen we dan misschien niet dichter bij de kern van dit feest?
Want het verhaal van Kerst is van oorsprong helemaal geen romantisch feest met rijkelijk gedekte en versierde tafels, van gastvrije families waar je zo mag aanschuiven, van een cultuur waarin vreemdelingen welkom zijn en wij ze een onderdak bieden. Nee kerstmis is eerder een sprankje hoop in onzekere tijden, een straal van warmte en licht in een donkere mensennacht, een sprankje hoop op een toekomst voor een mensenkind dat niet echt welkom is. Het is eeerder een schreeuw om medemenselijkheid, het verlangen naar een God die om ons geeft wanneer we ten einde raad zijn. Het is een verhaal van kindermoord, jalousie, bang zijn voor eigen hagje, van vluchten voor je leven. Het is een verhaal van hoop voor een toekomst die op dit moment onzeker lijkt. Een verhaal ook, waarin God zijn onvoorwaardelijke liefde aan ons laat zien op onverwachte plekken in een kwetsbaar mensenkind en daarmee ons weer tot nieuw leven brengt.
Het verhaal neemt ons mee naar Bethlehem, ruim 2000 jaar geleden, naar een pasgeboren, weerloos kind, een Godsgeschenk, dat de koude harten van mensen ontdooide met zijn lach, dat machtigen der aarde door de knieën liet gaan en hen tot een ommekeer in hun leven bewoog. Want het leven moest voortaan anders, socialer, met respect voor de mens, de natuur, het milieu. Want waar God ‘s liefde een mensenhart ontdooit, wordt de duisternis verdreven door licht, vallen wapens uit de handen, ontmoeten mensen elkaar van hart tot hart, is er hoop op vrede, ook tussen Europa en Rusland.
Het is het Kind van Bethlehem dat ons leven kan doen omkeren, weg van ons egoïsme, onze geld zucht, ons eigen belang, en in ons weer nieuwe levensvreugde opwekt.
Kerstfeest heeft alleen betekenis, wanneer wij het ook dagen van bezinning laten zijn. Ons hart openen voor Gods Liefde die ook ons wordt aangereikt door een mensenkind dat ons weer op het goede spoor zet. Een kind dat de dichte deuren van onze samenleving kan ontgrendelen wanneer een vluchteling bij ons aanklopt om onderdak, om een beetje liefde en mededogen. Misschien komt Gods Liefde in deze dagen wel aan het licht in een kwetsbaar kind, dat wij noodgedwongen onderbrengen in een noodopvang op vliegveld Twente, misschien is dit kind vanuit de hemel naar ons toegezonden om ons weer nieuwe hoop en toekomst te geven, gezonden om ons te resetten en te doen sprankelen van nieuw leven.
Kerstmis is het feest van de hoop, de hoop dat God ons niet in de steek laat, dat Hij onder ons wil wonen, in ons tot leven komt en zo weer licht brengt in donkere tijden in ieder van ons. Dat hij onze harten ontdooit en doet vollopen met Zijn liefde, licht en vrede. Kerstmis is een feest van dankbaarheid dat God in ons opnieuw mens kan worden om door ons met Zijn liefde en Licht weer nieuwe hoop op leven en toekomst te schenken. Daarbij mag je het deze dagen met je dierbaren best gezellig maken en feestelijk tafelen, wanneer je de kern van de boodschap maar niet vergeet.
Ik wens U alle toe dat het Goddelijk Licht van het Kerstkind u aller harten mag verlichten en verwarmen. Zalig Kerstfeest! Amen.

Denekamp/Ootmarsum, 25, 26 december 2021

Pastor Jan Kerkhof Jonkman