Een Paasproject, geïnitieerd door de protestantse kerk in Denekamp, waar we als parochie Lumen Christi graag bij aansluiten.
De lockdown en het gebrek aan perspectief raken ons allemaal.
We missen zo veel en we missen elkaar. De onzekerheid is groot.
Dat is lastig en vermoeiend, frustrerend en slopend, en voor veel mensen zelfs keihard.
Hoe hou je dat vol?
Stenen gooien helpt niet. Dat hebben we gemerkt. Schreeuwen en demonstreren ook niet. Maar wat dan wel? Moet je dan alles maar opkroppen: ‘niet klagen maar dragen, en bidden om kracht’? Je klacht uiten, stoom afblazen, dat is nodig om geestelijk gezond te blijven.
Een ritueel kan daarbij helpen.

Een ritueel voor thuis, op weg naar Pasen
-Zoek een steen die in je hand past;
-Geef deze in de vastentijd (40 dagen vanaf Aswoensdag (17-02)) op weg naar Pasen een plek in je huis en zet er een waxinelichtje bij;
-Neem elke dag die steen even in je hand, en wees een tijdje stil, als een soort van gebed. Brand er een kaarsje bij;
-Zie deze periode als ‘een weg naar binnen’ en vraag je af welke stenen er op mijn weg, op mijn hart liggen. Dit is een periode van stilstaan bij wat pijn doet en wat moeilijk is, bij waar ik in mijn leven op dit moment mee worstel. Bij het lijden in de wereld;
-Schrijf in de loop van deze periode met speciale stift op de steen wat er op jouw hart drukt, wat er in je omgaat.
-Breng deze steen op enig moment in de Goede Week (week van 29 maart) naar de kerk in je eigen geloofsgemeenschap; leg de steen bij het kruis met de paarse doek op of bij het priesterkoor.

Op Goede Vrijdag bidden we in de viering voor alle pijn, zorgen, verdriet, moeilijkheden waar de woorden die op de stenen geschreven zijn, uiting aan geven.
Met Pasen is het paarse doek vervangen door een wit doek………….het Licht heeft het donker verdreven…………dat dit Licht de stenen op onze weg zal doen wegrollen en ook ons hart mag verlichten.

Wij wensen u een goede voorbereiding op het Paasfeest.
Pastoraal team parochie Lumen Christi