Welkom op de nieuwspagina van de locatie Tilligte

Lees hier over het laatste nieuws van deze locatie

Heiligenbeeldenmuseum: (Verdwenen) Kloosterleven in de Achterhoek

Op het gebied van onderwijs, ouderenzorg en pastoraat nemen de congregaties en kloosterordes vanaf het midden van de negentiende eeuw tot in de tweede helft van de twintigste eeuw in de Achterhoek een belangrijke plaats in. Het Heiligenbeeldenmuseum in Vorden vraagt hier in de thematentoonstelling van dit jaar aandacht voor. “Kloosterordes en congregaties zijn beide instituten van Godgewijd leven,” zo licht het museum toe. “Het belangrijkste verschil is de gelofte. Wie lid wordt van een congregatie legt een eenvoudige gelofte af. Dit houdt minder afzondering in en het behoud van bezittingen, ook al heeft de ingetredene daar geen vrije beschikking over. Leden van orden leggen een plechtige gelofte af van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid. Overeenkomstig met de ordes zijn er ook priester-, broeder- en zustercongregaties. Congregaties hebben ook eigen kledij. Deze is vaak iets minder sober. Na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) wordt alledaagse kleding toegestaan.” In de Achterhoek zetten de ordes en congregaties zich over het hele gebied in.

Op de website van het museum is een lijst te vinden van de betreffende kloostergemeenschappen. Qua architectuur komen de kloosters overeen, zo stelt het Heiligenbeeldenmuseum. “Ze zijn eenvoudig van opzet. Er is bijna overal sprake van een hoofdgebouw met aan weerszijden twee vleugels die haaks daarop staan. Daarin kan gewoond en gewerkt worden. De kapel is meestal inpandig. Enkele architecten die veel van deze kloostercomplexen gebouwd hebben zijn: F. Cuypers, P. Stornebrink, C. Fransen en Magry.” In de loop der tijd wordt het werk van de religieuzen overgenomen door professionele organisaties op de verschillende gebieden van zorg en onderwijs. De gebouwen blijven in veel gevallen bestaan en krijgen andere functies.

Het Heiligenbeeldenmuseum is gevestigd in de H. Antonius van Paduakerk, Ruurloseweg 101 Vorden, tel.: 0575 556488 (tijdens openingsuren),  www.heiligenbeeldenmuseum.nl.
Het museum is van 1 april t/m 30 oktober van dinsdag t/m zondag geopend tussen 12.00- 17.00 uur

Wegen met een zegen

De nieuwe Pelgrimsroute ‘Wegen met Zegen’ door de Betuwe In de Nijmeegse Antoniuskerk is op 15 mei officieel geopend: een nieuwe Pelgrimsroute door de Betuwe. “Wegen met Zegen is niet zomaar een wandeling door het mooie Betuwse landschap, het is een pelgrimstocht. De route neemt je mee langs oude landweggetjes, waterloopjes, boomgaarden, kastelen en vergezichten over de rivier,” aldus de initiatiefnemers: Margreet Sanders (pastoraal werkster parochie Maria Magdalena), dominee Wilma Hartogsveld en Corné van Iersel.

De route is er voor iedereen die van meerdaagse wandelingen houdt, maar biedt ook vele mogelijkheden voor verdieping. Juist in onze hectische tijd is het immers goed om af en toe ‘een pas op de plaats’ maken en even tijd voor jezelf te nemen. Dominee Wilma Hartogsveld: “Zowel de protestantse gemeente de 4-plek als de Maria Magdalenaparochie zoekt naar eigentijdse manieren om mensen hier en nu te inspireren. De christelijke traditie heeft daarin veel te bieden zoals mediteren, pelgrimeren, het delen van verhalen en rituelen. In Pleisterplaats Ressen was er al veel ervaring opgedaan hiermee en pastoraal werker Margreet Sanders heeft een schat aan ervaring in onder andere het begeleiden van mensen op pelgrimage. Corné van Iersel van de Antonius van Paduakerk was al een tijdje bezig met het plannen voor een pelgrimshuis in Nijmegen.” Margreet Sanders vult aan: “We hebben de hoofden bij elkaar gestoken en kwamen al snel met het idee van een Pelgrimstocht door de Betuwe. Er is hier een rijke geschiedenis, ook op het gebied van christendom en het Betuwse landschap is prachtig om doorheen te lopen.” De Pelgrimstocht is 150 kilometer lang en telt elf etappes. Onderweg komen de wandelaars 11 langs meer dan veertig kerken en kerkjes.

Het wandelboekje en de website bieden een schat aan informatie over de geschiedenis, het landschap, de bezienswaardigheden, verhalen, mythes en legendes vanuit de omgeving. Voor degenen die van deze wandelroute een pelgrimage willen maken, is er een Pelgrimsdagboek beschikbaar. Daarin staan allerlei gedachten, gedichten, suggesties en ideeën om al wandelend niet alleen stappen in het landschap te zetten, maar ook te groeien naar inzicht in jezelf en de (levens)weg die je wilt gaan.

Meer informatie en verkoop wandelboekjes & Pelgrimsdagboeken: www.wegenmetzegen.nl