Als Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten weer in Nederland is, stijgt de spanning toch een beetje! Jonge kinderen worden soms onrustig. Jongeren zetten zich, al dan niet gedwongen in, om surprises te maken. Ouderen zien de gezelligheid al op zich af komen. Zo heeft iedereen zijn/haar eigen belevenissen bij de periode tussen half november en eerste week van december. JOIN US vroeg haar jongeren wederom of ze zin hadden om zich een avond, als Zwarte Piet, in te zetten voor de mensen in een bejaardenhuis. De aanmelding verliep bovenverwachting goed. Twaalf jongeren kwamen aan het eind van de middag op 29 november bij elkaar voor de pietenopleiding en de transformatie tot hulp-piet. Wat is dat leuk!
We hebben om 18.30 u. een bezoek gebracht aan Gerardus Majella in Denekamp. Onder leiding van Carmen en Yvonne brachten de Pieten een bezoek aan de huiskamers en aan de fitnessgroep. Ze zongen met de bewoners de bekende oude liedjes als ‘Óh, kom er eens kijken’, en ‘Mijn zusje kreeg van Sinterklaas’. De stoomboot werd een roeiboot. De mensen genoten en de Pieten net zo. Strooien deden de Pieten natuurlijk daar niet.
Waarom met jongeren Zwarte Pieten?
Omdat jongeren dan iets goeds doen voor anderen (diaconie). Ze krijgen een kijkje in de specifieke situatie van ouderen. De begeleiders grijpen de kans om te vertellen over de woonvormen, de verzorgings – verplegings omstandigheden. Voor sommige jongeren is het de eerste keer dat ze in deze omgeving komen. Het maakt indruk. Na afloop van het bezoek wordt de Pieten uiteraard naar hun ervaring gevraagd. “Wat ga je onthouden van deze activiteit?” De antwoorden: “dat de mensen blij worden van ons, dat ze zo goed meezingen, dat ze de liedjes zo goed kennen, dat ze zich hun kindertijd weer herinneren, dat is toch mooi !” Ook voor de begeleiders is het fantastisch om te zien hoe jongeren omgaan met de bewoners. Ze worden steeds ietsje vrijer, hun zelfvertrouwen groeit doordat ze zien dat de mensen blij zijn met hun komst.

Ans te Lintelo