Dankzij de inzet van vele mensen hier in Nederland, en in het bijzonder de parochies Pancratius, Lumen Christi en Plechelmus, is het gelukt om het volledige bedrag bij elkaar te krijgen dat nodig is voor het project ¨Vrouwen en jongeren in Guatemala weven een cultuur van vrede¨. Heel mooi nieuws waarmee de vrouwenraad en het opleidingscentrum de komende tijd keihard aan de slag zal gaan. De vrouwenraad is zelfs al begonnen met het geven van trainingen, vanwege het Coronavirus wel in aangepaste vorm.

Corona in Guatemala; regelmatig heb ik via whatsapp of skype met mijn collega´s in Guatemala, zoals met Lucki en Edilma in Guatemala die het werk van de vrouwenraad begeleiden. Ze vertellen over de moeilijke situatie waarin veel families nu leven door het verlies van een baan of andere bron van inkomsten. Sommige mensen zijn volledige afhankelijk geworden van wat andere mensen geven, anderen proberen iets bij te verdienen door de verkoop van allerlei producten van etenswaren tot mondkapjes. Tegelijkertijd ontstaan er ook mooie initiatieven. Zo worden er in veel gemeenschappen nu lokale markten georganiseerd, omdat gemeentelijke markten niet open of bereikbaar waren.
Aangepaste activiteiten; door strenge maatregelen waren bijeenkomsten en trainingen in de eerste helft van het jaar niet mogelijk. Lucki en Edilma hielden vooral per telefoon contact met vrouwen uit andere gemeentes. Op die manier organiseerden ze ook enquetes in de verschillende gemeentes om een beter beeld te krijgen van de situatie in verschillende plaatsen.
Trainingen voorzichtig van start; In augustus kon voorzichtig van start worden gegaan met de trainingen. In de kustregio werd er een kleine bijeenkomst georganiseerd in het regionale kantoor en vervolgens zijn er trainingen gegeven aan vrouwen in verschillende. In de regio hoogvlakte was dat niet mogelijk doordat er nog nauwelijks transport mogelijkheden waren. Daarom ging Edilma (coördinatie van de vrouwenraad in die regio) naar verschillende gemeentes toe om in kleine groepjes trainingen te geven.

Eigenwaarde en vrouwenrechten; De eerste trainingen die worden gegeven gaan vooral over het vergroten van de eigenwaarde, vervolgens gaat het over vrouwenrechten en hoe die te verdedigen. Een belangrijk thema ook in tijden van Corona, want omdat men veel meer thuis is, is ook de kans op conflict groter, bovendien hebben veel families grote zorgen door een gebrek aan inkomsten.
Hoe nu verder? Per 5 oktober is de noodtoestand opgeheven. Wel bestaat er een stoplicht systeem aan de hand waarvan de maatregelen strenger of minder streng zijn, maar ook per gemeente of gemeenschap kunnen de maatregelen verschillen. De vrouwenraad gaat de komende tijd door met het geven van trainingen op kleine schaal, en ze hopen ook de samenwerking met lokale organisaties weer op te pakken. Wordt vervolgd.

Wilt u Inge blijven volgen? Volg haar hier.