We zijn weer thuis na een indrukwekkende reis naar Brazilië waar we pater Hennie Haamberg, afkomstig uit Tilligte, hebben bezocht. We waren bij hem te gast in het klooster van de paters Karmelieten in Mogi das Cruzes, zo’n 50 kilometer van Sao Paulo. Het was een hartelijk welkom in zowel de kloostergemeenschap als de parochie. In het klooster was ook het postulaat gevestigd waar 11 jongens zich voorbereiden op het noviciaat. Allerhartelijkst waren de ontmoetingen met deze jongens waar wij ’s middags aan tafel gingen voor de warme hap. Met pater Hennie hebben we onder andere een bezoek gebracht aan de twee projecten die hij leidt, n.l. het bezinningscentrum en de boerderij waar hij verslaafden opvangt , opleidt en weer hun waardigheid teruggeeft. Bijzondere projecten die zeker onze steun waard zijn. Op de boerderij staat een prachtige nieuwe kapel die bijna klaar is voor bezinning en ontmoeting. Er moet nog veel gebouwd worden om daar in totaal 30 jongens te ontvangen. In de opbouwfase is er slechts plek voor 15 jongeren. Ook het bezinningscentrum waar elk weekend 30 tot 50 personen worden ontvangen vraagt om renovatie. Het is prachtig gelegen net buiten Mogi das Cruzes, midden in de natuur. Indrukwekkend om te zien hoe hij met 84 jaar deze projecten leidt en vorm geeft. Ik mocht hem ook geld overhandigen voor zijn missiewerk, n.l. 6.600 euro, een prachtig bedrag. Hartelijk dank aan de gulle gevers. Ik weet dat dit bedrag goed besteed wordt. Natuurlijk hebben we ook uitstapjes gemaakt in de omgeving en genoten van de prachtige natuur. Maar heel veel indruk maakte op ons hoe pater Haamberg wordt gewaardeerd door de lokale bevolking, en hoe hij wordt aangesproken op straat door de mensen. Het lijkt wel of hij iedereen kent. Ook werd ik uitgenodigd bij de plaatselijke bisschop die ons hartelijk ontving en mocht hem assisteren bij de Eucharistie op zondag, een bijzondere ervaring. Brazilianen geloven met hun hart en zijn met heel hun lichaam betrokken bij de liturgie, iets waar wij nog veel van kunnen leren. Hoewel het geloof ook terugloopt in Brazilië zijn er ook teken van hoop, zoals de betrokkenheid van de leken en de roepingen.
Het was voor mijn echtgenote Elly en mij een bijzondere ervaring om zo thuis te komen bij de Brazilianen, en zoveel hartelijkheid en gastvrijheid te ervaren. Dank daarvoor vooral aan pater Hennie Haamberg, die wij zeker nog welverdiende gezonde jaren toe wensen met zijn bijzondere roeping op de Braziliaanse akker.

Jan en Elly Kerkhof Jonkman