Beste mensen, graag wil ik het volgende met jullie delen. Het is ondertussen alweer 5 jaar geleden dat op het kerkhof de Calvarieberg verplaatst is en op de nieuwe plek de omgeving o.a. verfraaid is met de apostelstenen. Dit zijn de stenen die om de kruisigingsgroep heen staan met de namen van de apostelen erop. Deze namen echter zijn in het voorjaar vervangen door roestvrijstalen exemplaren. Het vorige materiaal bleek de weersinvloeden niet goed te doorstaan. De gehele Calvarieberg en omgeving zijn gereinigd door Gerrit Schopman en het geheel ziet er weer prachtig uit! In de ruimte tussen het portaal en het hek bij kerk binnenkomst staan nu meerdere vitrines. Deze hebben we gekregen en we zijn hier erg blij mee. De bedoeling is dat ze het hele jaar door gevuld zullen worden met attributen uit het rijke kerkelijke leven. We willen de gulle gevers bedanken voor deze vitrines.
Vanaf de 1e Advent tot aan Maria Lichtmis (2 Februari) zullen de vitrines gevuld zijn met kleine kerststalletjes en groepjes uit de verzameling van Jan Riesewijk. Vanaf kinds af aan verzamelt hij al kerstgroepen en stallen en in de loop der jaren heeft hij al een behoorlijke verzameling opgebouwd. Grote groepen en stallen van hem zijn jaarlijks te bewonderen in de Steenfabriek in Losser. Helaas wordt die prachtige expositie dit jaar door de Corona niet gehouden. Jan geeft aan het erg leuk te vinden dat een gedeelte van zijn collectie door deze vitrines toch aan de mensen gepresenteerd kan worden.
Er zullen groepjes uit de hele wereld te zien zijn, overal ter wereld is de geboorte van Christus weergegeven op lands eigen manier. De culturele achtergrond is in de groepjes terug te zien.
U bent van harte uitgenodigd te komen kijken. Hopelijk kunt u door de kerstgroepjes ook het ware kerstgevoel beleven.
Mocht u zelf iets hebben wat goed in de vitrines tentoon gesteld kan worden dan bent u van harte uitgenodigd dit te doen. Te denken valt bijvoorbeeld aan rozenkransen, iconen of Mariabeeldjes.
Ons kerkelijk leven is rijk aan symboliek, gebruiken en attributen. Hier moet je oog voor willen hebben, we hopen dat deze vitrines hier aan bij mogen dragen!
Vriendelijke groet,

Maria Wolbert-Closa Rodrigo, Voorzitster locatieraad