Eerste Heilige Communie

De Eerste Heilige Communie is in de Rooms Katholieke Kerk de feestelijke gelegenheid dat iemand voor het eerst deelneemt aan het sacrament van de Eucharistie. Eucharistie betekent dankzeggen aan God. We noemen de Eucharistieviering ook wel Maaltijd van de Heer. Want het gaat om het laatste avondmaal van de Heer Jezus met zijn leerlingen op de avond voor zijn lijden en dood. Tot de kern van de Eucharistieviering behoren brood en wijn die door de woorden van Jezus Christus, herhaald door de priester, worden tot Lichaam en Bloed van Christus. We vieren de Eucharistie steeds weer omdat Jezus dat van ons vraagt, zodat we met Hem verbonden blijven en blijven denken aan wat Hij heeft gedaan.

De eerste communie maakt deel uit van de zogenaamde initiatiesacramenten; Doop, Eucharistie (eerste communie) en Vormsel.

In de Katholieke Kerk nemen de kinderen meestal deel aan de eerste communie wanneer ze, zoals dat zo mooi heet, tot de jaren van het verstand zijn gekomen (ongeveer 7 tot 8 jaar). Dit gebeurt na een voorbereidingstijd, waarbij de kinderen op school, bij gastgezinnen en in de Kerk catechese (les) krijgen over Jezus en de Eucharistie. Wil je deelnemen aan de eerste heilige communie dan moet je wel eerst gedoopt zijn. Je kunt ook op latere leeftijd je eerste communie doen.

Hoogtepunt van de eerste communie is de feestelijke Eucharistieviering. De eerste communicanten zijn nauw betrokken bij deze Eucharistieviering, bijvoorbeeld in de intredeprocessie, bij lezingen en gebeden, in zang, of in het aandragen van de gaven van brood en wijn. Vanaf nu mag je telkens deelnemen aan de communie.

OPGAVE EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2018

GEGEVENS VAN DE COMMUNICANTJE SVP UITPRINTEN EN AFLEVEREN BIJ HET SECRETARIAAT VAN UW GELOOFSGEMEENSCHAP, OF MAILEN, email-adressen staan op het formulier.

Tevens is er dan een gelegenheid intenties (voor eigen rekening) aan te vragen.

Formulier in PDF en DOCX (Word – op de PC in te vullen, op te slaan, af te drukken of per mail te verzenden)