Na het vormsel: jongeren vriendengroep. Klik hier voor meer informatie Contact: joinus.denekamp@gmail.com

 


WJD@Home op Ameland – Meld je vandaag nog aan!

NIEUWE DATUM WJD@HOME: 29 april t/m 1 mei 2022

Uitgestelde WJD@HOME op Ameland nu van 29 april t/m 1 mei 

MELD JE AAN VOOR 15 APRIL 2022

 

WJD@Home heeft een nieuwe datum. Door de coronamaatregelen kon het weekend in januari niet doorgaan.

Door de aanscherping van de coronamaatregelen vanaf half december vorig jaar viel WJD@Home in het water. Er werd besloten het weekend te verplaatsen.

De nieuwe datum van WJD@Home is 29 april tot en met 1 mei 2022. De locatie blijft Ameland, waar ook in 2019 het evenement plaatsvond. “Het was niet gemakkelijk om een datum te vinden”, aldus Desiree Bühler, projectleidster van WJD@Home. Het weekend valt in de meivakantie, waardoor groepsaccommodaties veelal al zijn geboekt. Toch is het Jong Katholiek gelukt een passende plek te vinden.

Alle deelnemers en medewerkers die zich ingeschreven hebben voor het weekend krijgen spoedig een e-mail van de organisatie met daarin de nieuwe datum.

Bron: https://bisdomgl.nl/

Flyer in PDF formaat

WJD@Home heeft nieuwe datum

NIEUWE DATUM WJD@HOME: 29 april t/m 1 mei 2022

Uitgestelde WJD@HOME op Ameland nu van 29 april t/m 1 mei 

MELD JE AAN VOOR 15 APRIL 2022

 

WJD@Home heeft een nieuwe datum. Door de coronamaatregelen kon het weekend in januari niet doorgaan.

Door de aanscherping van de coronamaatregelen vanaf half december vorig jaar viel WJD@Home in het water. Er werd besloten het weekend te verplaatsen.

De nieuwe datum van WJD@Home is 29 april tot en met 1 mei 2022. De locatie blijft Ameland, waar ook in 2019 het evenement plaatsvond. “Het was niet gemakkelijk om een datum te vinden”, aldus Desiree Bühler, projectleidster van WJD@Home. Het weekend valt in de meivakantie, waardoor groepsaccommodaties veelal al zijn geboekt. Toch is het Jong Katholiek gelukt een passende plek te vinden.

Alle deelnemers en medewerkers die zich ingeschreven hebben voor het weekend krijgen spoedig een e-mail van de organisatie met daarin de nieuwe datum.

Bron: https://bisdomgl.nl/

Flyer in PDF formaat

JOIN US organiseerde op 22 mei j.l. een online thuis-pubquiz voor de 12 jarigen.

Jongerengroepen in de parochie en de vormelingen werden aangeschreven om mee te doen.

Uiteindelijk gaven zich 10 jongeren op. Met 8 jongeren speelden we vanuit het parochiecentrum H. Nicolaaskerk op de computer deze quiz.

Nadat de jongeren thuis hadden ingelogd hielpen we ze naar de site van de quiz. Er waren 70 vragen en na elke 10 vragen kon je de punten verdubbelen met een extra vraag. Gelukkig hield het systeem de punten bij. Iedereen zat er gezellig bij. Drie meiden uit Ootmarsum, Pien, Maud en Meike, wonnen de quiz: een kaartje voor een pretpark. Gefeliciteerd! Ze zijn er inmiddels geweest en op de foto’s zie je hoe gezellig of ze het hebben gehad.

De volgende activiteit van JOIN US is speciaal voor de leden van JOIN US: a.s. zaterdag 20 juni komen we bij elkaar rond een eenvoudige bbq.

Natuurlijk met in acht nemen van de afstandsregels tot de begeleiders.

Op W(k)oningsdag 27 april hebben we een snelle fotochallenge uitgezet op Whatsapp.
De opdracht was: zoek 10 verschillende oranje voorwerpen bij elkaar en maak er een foto van in de groepsapp.
Wie het snelst deze opdracht goed uitvoert wint een doos zelfmaak tompoucen. Ze worden vandaag nog gebracht.

Deze wedstrijd ging om 11.19 u. van start en om 11.25 u. was de winnares al bekend. Het ging razendsnel.
De gelukkige winnares was Guusje Kuipers. Gefeliciteerd Guusje!
Ik wil toch ook even vermelden dat de foto’s van Lente Segerink ook heel mooi waren, maar iets te laat. Goed gedaan hoor, meiden!!

Het Paasverhaal met zangeres Hind en de Zandtovenaar

De kruisweg bekeken vanuit onze tijd

Heb je de Passion van de afgelopen 10 jaar gezien , en wil je nog eens weten waar het nu over ging en wat je er in deze tijd mee kunt doen ?

Daarom hier nu enkele onderdelen van de kruisweg nog eens bekeken vanuit onze tijd.

PALMPASEN 2020

Deze video’s hebben we gekregen van Karel Tijhuis

Dat nooit meer!

Zaterdag 13 mei zijn de jongerenpastoraten (Strong Together uit Beuningen, 4youth uit Lattrop/Tilligte en Join Us uit Denekamp) van de parochie Lumen Christi samen op excursie geweest naar voormalig Kamp Westerbork. 28 jongeren 9 begeleiders vertrokken per bus vanuit Denekamp. Het begon onderweg al op een schoolreisje te lijken.
Na aankomst was er een inleidende film in het herinneringscentrum: Een meisje reisde naar Westerbork, net als wij dat hadden gedaan. Ze stapte uit de trein (wij kwamen met de bus..) en vond een briefje. Het briefje kwam uit het verleden en in een mum van tijd veranderde haar werkelijkheid. Ze was dat meisje dat aankwam bij Kamp Westerbork. Ze kwam terecht in een barak en ontmoette andere jongeren. Hun angst, hun verdriet, hun hoop werd haar angst, verdriet en hoop. Totdat een van de barakgenoten werd opgeroepen voor transport. Ze zag hoe mensen werden weggevoerd, niet wetende waar naar toe ze gingen. Zou het beter worden? Bij vertrek van dit transport waaide er een briefje uit de wagon. Ze pakte dit briefje op en was na het lezen ervan weer terug in haar hedendaagse werkelijkheid. Een indrukwekkende film die de jongeren aansprak op hun gevoel.
Na deze film bezochten we twee aan twee, met ‘een kijkwijzer’ het museum waar allerlei spullen uit de oorlog lagen en veel foto’s hingen. De vragen op de kijkwijzer gingen over 1 persoon. (Mijn kijkwijzer ging over Marianne Heijman) Ik volgde Marianne in het museum door de vragen te beantwoorden. Zo leerde je over het kamp en zijn bewoners in de periode ’42- ’45. Iedereen was gemotiveerd bezig.
Na de pauze liepen we drie kilometer naar het kampterrein. Daar stond Ria op ons te wachten. Ze verzorgde voor ons een rondleiding over het voormalige kampterrein. In haar verhalen vertelde ze hoe de mensen hier leefden tussen hoop en vrees. Bij het monument, de omgebogen spoorrails, heeft iedereen een steentje gelegd ter nagedachtenis aan de mensen die via Kamp Westerbork zijn doorgestuurd naar de vernietigingskampen, een indrukwekkend moment.
We waren het er met zijn allen over eens: dit mag nooit meer gebeuren!
De terugreis werd nog even onderbroken voor het nuttigen van een ijsje. Al met al een leerzame, boeiende dag met een leuke groep mensen, die zeker een vervolg gaat krijgen in het volgend schooljaar.

Ans te Lintelo

Ariëns Prijs voor jongerenpastoraat “Join Us”

Om de drie jaar wordt in het aartsbisdom de Ariëns Prijs uitgereikt, een prijs die het diaconale werk wil aanmoedigen en in de schijnwerpers zetten.
Diaconie is kort gezegd: dienst aan de naaste, in en vanuit de geloofsgemeenschap.
“Join Us” het jongerenpastoraat van de geloofsgemeenschap van de H. Nicolaas werd dit jaar genomineerd en behaalde met de “Wonne” uit Enschede een gedeelde derde prijs.
Het project dat meedong naar een prijs kreeg de naam; “ Ga in mijn schoenen staan” waarin barmhartigheid centraal staat. Het heilig jaar van de barmhartigheid is daar leidend aan.
Op 21 me i 2016 werd die nacht met 17 mensen doorgebracht in de H. Nicolaaskerk.
De zeven werken van barmhartigheid, hongerigen voeden, naakten kleden, dorstigen laven, gevangenen bezoeken, vluchtelingen herbergen, doden begraven en zieken bezoeken kregen de volle aandacht middels gesprekken met vertegenwoordigers van de zeven werken.
Zo vertelde iemand over de voedsel- en kledingbank, over ziekenbezoek namens de kerk, over gevangenen, over doden begraven en was er een gesprek met 2 jongeren uit Eritrea die al een tijdje in Denekamp wonen.
In workshops werd hulp aan de naaste getracht in praktijk te brengen.
Het juryrapport over dit jongerenproject: “Een prachtig voorbeeld van hoe een geloofsgemeenschap kan samenwerken met jongeren en andersom. U bent een geloofsgemeenschap met veel vrijwilligers die de inbreng van jongeren erg op prijs stelt. Jongeren van allerlei pluimage komen in aanraking met geloofsgemeenschap en geloof. De activiteiten zijn van onderop opgebouwd. De jury waardeert dat u in kerk en samenleving door middel van inzet van jongeren spraakmakend bent”.
De Ariëns Prijs werd op 1 oktober 2016 uitgereikt door Mgr. Hoogenboom in de Walburgiskerk te Arnhem.
Ans te Lintelo, leidster van “Join Us”, en Amber Mensink namen de prijs, een kunstwerk en € 500,–, in ontvangst.
“Join Us” bestaat nu 2 jaar. Ongeveer 40 jongeren, die de basisschool verlaten hebben, komen op gezette tijden bij elkaar om een jaarprogramma dat zij samen met de begeleiding hebben opgesteld uit te voeren.
Er is een stevige basis gelegd en met het enthousiasme waarmee gewerkt wordt kan men voor de toekomst optimistisch zijn.

Proficiat met deze welverdiende prijs.

De redactie

Project “Ga in mijn schoenen staan”, Join Us Denekamp. 21 en 22 mei 2016
Op zaterdagavond en de nacht die erop volgt zijn jongeren druk met de Zeven Werken van Barmhartigheid . Iemand van het Rode kruis, een begrafenis ondernemer zijn gasten. Ze maken voedselpakketten en zijn creatief bezig. Ook is er een nachtwandeling. De zondagmorgen wordt afgesloten met een Happy Breakfast en een viering die door de jongeren zelf is vormgegeven. Diaconie ontdekken, avontuurlijk, inspirerend en gezellig, het zijn de mooie ingrediënten van dit project.

Dit project dingt mee naar de Ariëns publieksprijs

Ans te Lintelo

INTERVIEW MET JONGEREN EN BEGELEIDERS VAN ‘JOIN US’ U heeft al eens kunnen lezen over de jongerenwerkgroep ‘Join Us’. Wat is, wat doet, voor wie is ’Join Us’? En is ‘Join Us’ iets voor mij? Wij vinden het belangrijk om zoveel mogelijk mensen kennen te laten maken met ‘Join Us’. Daarom is pastor Niek Nijhuis met een groep begeleiders en jongeren in gesprek gegaan. En wel met Frank den Elzen, Shirley Hofstede, Coen Aveskamp, Jorien Oude Nijhuis en Ans te Lintelo.
Op 12 september reisden we met twintig personen o.l.v. Ans af naar Amsterdam. We bezochten het Tropenmuseum. Dat leek ons niet zo leuk, maar het was WEL leuk! We moesten een ‘wist u datje’ opzoeken en dat in een kring met elkaar delen. Shirley vertelde ons over de moord op Theo van Gogh. En we spraken over ‘vrije meningsuiting’. Daarna gingen we naar de Dappermarkt. Daar loop je letterlijk tussen mensen uit verschillende werelddelen. We gingen met de tram naar het Begijnhof. Daar vertelde Amber over het ‘wonder van Amsterdam’. In het kapelletje zag dit verhaal op de muur geschilderd. Daarna natuurlijk even door de Kalverstraat , via Lush, naar De Dam. Daar wees Jorien ons op het bijzondere monument, de Nieuwe Kerk en het Paleis. We bezochten de Boeddhistische Tempel op de Zeedijk. Die was echt heel mooi. We gingen patat eten en daarna nog even over de Wallen. Nou, en dan heb je genoeg om over te praten voor de terugreis. Het was een volle maar wel een hele leuke dag. Blij dat ik het meegemaakt heb.
Dit is het logo van ons jongerenpastoraat JOIN US van de geloofsgemeenschap van de H. Nicolaas in Denekamp. Het laat zien wie we willen zijn. We zijn een groep jonge mensen, kleurrijk en vrolijk. We komen bij elkaar en willen graag een vriendenkring vormen. We steken onze handen uit, en zeggen daarmee dat we om ons heen kijken. We hopen bijzondere ontmoetingen mee te maken. En we nodigen andere 12 plussers uit om daar aan deel te nemen.

Nieuws van ‘JOIN US’

Het jongerenpastoraat van Denekamp: ‘JOIN US’ begint het nieuwe schooljaar met een WERELDBELEVENIS. De groep van 2014 wordt uitgenodigd om mee te gaan naar Amsterdam voor een Wereldbelevenis in 1 dag. We gaan met de trein, dan met de tram naar het Tropenmuseum, waar we door de werelddelen lopen. Dan naar de markt waar we de heel veel nationaliteiten ontmoeten. Naar Het Begijnhof, waar het wonder van Amsterdam is gebeurd. We eten patat bij de beste patat van Nederland en indien mogelijk/wenselijk gaan we ook nog naar De Wallen. Het belooft een leuke, gezellige en interessante dag te worden waar nog lang over wordt nagepraat.

Het thema van 2015-2016 is ‘Als ik jou was..?!’ Binnen dit kader worden verschillende ontmoetingen georganiseerd door de vrijwilligers van het JOIN US, onder leiding van Ans te Lintelo. ‘Als ik jou was…?! Is de openingszin van een lied van popgroep ‘De Dijk’. Wie niet alleen aan zichzelf denkt, maar zich ook van tijd tot tijd eens verplaatst in een ander, maakt keuzes die er toe doen. Het verruimt je blik, opent je ogen en verrijkt waarschijnlijk je leven. Wat horen we nog meer in dit lied? Je moet de ander niet veroordelen. Wie zaait, zal oogsten. Dit thema zal ons, de vrijwilligers, uitdagen om te gebruiken tijdens de activiteiten voor de jongeren. Het programma bestaat naast de Amsterdam “Wereldbelevenis in 1 dag”, onder andere uit een het helpen van Sinterklaas, een vossenjacht, een radioprogramma maken 9 o.v.b. , een overnachting (o.v.b. in de kerk), contact met de dames van FC Twente (grote wens) Wilt u meer informatie of uw 12+ser aanmelden voor groep 2015 van JOIN US , neemt u dan contact op met joinus.denekamp@gmail.com

Nieuws uit het jongerenpastoraat ‘Join Us’

Afgelopen vrijdagavond 24 april organiseerde ‘Join Us’ een casino avond. Het was heel leuk en druk. 47 kinderen/jongeren. Je kreeg 0.20 cent van allemaal 1 centen. Je kon pokeren en kaartspelen en een goksverslavingstest doen. Als je meer dan 5 plusjes had, dan was de kans groot dat je ooit gokverslaafd kon worden. De politie kwam ook nog langs. Want je mag pas gokken als je 18 jaar bent. Wij waren tussen de 11 en 13 jaar. Maar deze casino avond was georganiseerd om te laten zien dat je nooit moet gaan gokken, dat gokken heel veel levens kapot maakt. Het gokgeld mocht je niet meenemen. Daarom had ‘Join Us’’ ook cadeautjes gekocht. Daar stond een kleine beschrijving op, van wat het kon zijn. En dan kon je bieden op de cadeautjes met het geld dat je had gewonnen. Het was een leerzame avond. Organisatie ‘Join Us’ bedankt. Groetjes : Kaylee Busscher Wij vonden het ook heel leuk om te doen voor jullie. De fam. Beimer (fa.Begri) willen we hartelijk bedanken voor de gastvrijheid. Ook de politieagenten van bureau Denekamp, hartelijk dank voor jullie bijdrage! Namens de begeleiders, Ans te Lintelo

Kloosterweekend voor Strong2Gether uit Beuningen

Op zaterdag 18 april werden 14 jongeren van Jongerenpastoraat Strong2Gether uit Beuningen samen met hun 4 begeleiders van harte welkom geheten door Zr. Christella en Zr. Reinalda op de St. Nicolaas Stichting in Noord Deurningen.beuningen strong together (2) Hier waren zij te gast voor een kloosterweekend. Thema. Het thema voor dit weekend was “Pesten”. Pastor Theo Munsterhuis was aan het begin van dit weekend ook aanwezig om samen met de jongeren kennis met elkaar te maken. A.d.h.v. kaarten met woorden en afbeeldingen gingen de jongeren vertellen wie ze zijn, wat ze bezig houdt, hobby’s enz. De film “Spijt” werd bekeken. Deze film gaat over pesten en wat de gevolgen van pesten kunnen zijn. Het was een zeer indrukwekkende en emotionele film.

Samen met de zusters en de begeleiders praatte de jongeren door over dit moeilijke thema. Waarom worden sommigen mensen gepest, wat is het verhaal achter de pester, wat kunnen wij doen om dit te stoppen want dat pesten gestopt moet worden is wel heel erg duidelijk!! De jongeren kwamen met verrassende opmerkingen en vertelden hun persoonlijke ervaringen over pesten. De jongeren maakten een schilderij over een fragment van de film. Yoga. Vast onderdeel van het kloosterweekend is dat Sonja Heuvelmans uit Oldenzaal een yoga les komt verzorgen. De les bestond uit o.a. ontspanningsoefeningen/meditatie. Deze meditatie kun je toepassen als je te veel stress hebt en druk bent in je hoofd. Dit werd door de jongeren als heel mooi en rustgevend ervaren. De zaterdag werd afgesloten met het aansteken van een kaarsje met daarbij je eigen gedachten voor wie je het kaarsje wilt aansteken. De jongeren hadden op een briefje opgeschreven waar ze niet meer aan herinnerd willen worden, iets wat ze graag willen afsluiten. Op een ander briefje hun wens voor de toekomst. Deze beide briefjes werden verbrand. Zondag. Na een korte maar zeer gezellige nacht stond de groep ’s morgens om 8 uur in de dauw in de kloostertuin hun eigengemaakte ochtendgebed op te lezen en samen te zingen. Van het schilderij dat zaterdag is gemaakt schreven de jongeren een verhaal. Dit werd opgenomen en later terug bekeken en over gepraat. Ook hier hadden de jongeren weer zeer opmerkelijke verhalen van gemaakt! Het kloosterweekend werd afgesloten met positieve kenmerken van de ander benoemen en een wolk met korte samenvatting van het kloosterweekend. Het was een heel bijzonder en verrassend kloosterweekend. Moe maar met een goed gevoel fietsten de jongeren weer richting Beuningen met in hun gedachten nog de mooie, positieve en opbeurende woorden over het moeilijke thema: “Pesten”.

EHBO verzorgt leerzame avond voor jongerenpastoraat Beuningen.

Als er iemand gewond is wil je graag de helpende hand uitsteken maar hoe doe je dat op de goede manier? Waar moet je allemaal aandenken? Waar zorg je het eerste voor? Moet ik bij een bloedneus hoofd voorover of juist achterover houden? Hoe werkt een AED-apparaat? Op deze en nog veel vragen kregen de jongeren antwoord van Andre, Herman, Silvia en Annette van de EHBO Denekamp. Materiaal en “Annie” om te oefenen.beuningen jp maart 2015 Met een grote verbandkist en oefenpoppen kwamen ze uitleg geven. Eerst een theoriegedeelte met tussendoor natuurlijk oefenen op elkaar. Het lijkt zo simpel; het plakken van een pleister om de vinger, dat kan toch iedereen. De jongeren dachten dat ze de pleister goed geplakt had maar helaas de mensen van de EHBO waren “streng”. Weer wat geleerd. En zo kregen ze uitleg over wat te doen bij een bloedneus, flauwvallen, enkel verstuiken, wond aan de arm, 112 bellen. En natuurlijk werd er ook geoefend hoe je iemand in stabiele zijligging moet leggen. Dit zorgde ervoor dat de lachspieren van de jongeren ook in werking werden gesteld. En toen kwam wel het interessantste gedeelte van de avond: oefenen op de pop “Annie”. Het ging niet goed met “Annie”, hartslag was weg en de jongeren mochten om beurten Annie reanimeren d.m.v. hartmassage en mond-op-mond beademing. Er was door de EHBO ook een oefen AED apparaat meegebracht en ook daar konden de jongeren mee aan de slag. Het was een zeer leerzame en interessante avond die de vrijwilligers van EHBO Denekamp voor de jongeren uit Beuningen hebben verzorgt. Op de foto de jongeren die een pleister hebben geplakt en het serieuze gedeelte van de avond: reanimatie en het AED apparaat.

Vriendengroep Denekamp naar Arque Klimcentrum in Enschede

Op 19 december om 18.15 u vertrokken we met drie personenauto’s richting Enschede. Bij het klimcentrum werden we in de kantine ontvangen door Roelof. Wie wilde kon zich even omkleden. De waardevolle spullen konden we inleveren bij Ans en toen gingen we door het gordijn de trap op naar boven. Daar kregen we allemaal een klimgordel om en vertelde Roelof ons hoe je moet klimmen. VEILIGHEID is het belangrijkst. Dus regel 1: nooit klimmen als je niet gezekerd bent. Klimmen doe je met z’n tweeën. De ene op de wand, de ander op de grond. Met elkaar verbonden door een touw. Dat touw moet op een bepaalde manier verbonden zijn, door karabines. Regel 2: controleer de karabines bij elkaar voor je begint met klimmen en blijf in contact/scherp. Je klimt in het begin de makkelijke route (blauw of geel), als het goed gaat, mag je een andere kleur proberen. Wie niet meer verder kan roept BLOK naar de begeleider op de grond en laat zich aan het touw langzaam zakken. Wat mij persoonlijk opviel was dat deze groep jongeren al naar een half uurtje in de grote hal op grote hoogte kon klimmen. Echt kicken!

In de pauze was er wat te drinken en iets lekkers. We rustten even uit en we spraken over ‘verantwoordelijkheid en vertrouwen’ Twee heel belangrijke begrippen ook buiten de klimhal. Daarna konden we weer verder met het sportieve deel van de avond. Op de foto zie je hoe hoog we zijn geweest ! Het was een hele leuke avond. O ja, iedereen heeft zijn 06 nummer gegeven om een groepsapp. aan te maken. Want vriendengroepen delen van alles met elkaar…! Tot slot Zit jij in groep 8 en heb je ook zin om bij deze vriendengroep aan te sluiten? We hebben nog veel meer leuke activiteiten voor de boeg. Je bent van harte welkom. Stuur even een berichtje naar joinus.denekamp@gmail.com Namens: Coen, Jorien, Frank, & Ans te Lintelo, coördinator jongerenactiviteiten.

The Voices Denekamp en ‘Beyond The Base.’

Het tienerkoor ‘ The Voices’ van de St. Nicolaas geloofsgemeenschap in Denekamp onderleiding van Helma Toenink heeft op 12 december 2014 een gezellige gourmetavond beleefd met Sandra, Tiffany en Isabelle. Deze laatste drie dames vormen samen ‘Beyond The Base’. Zij zijn bekend van tv, want ze hebben meegedaan met ‘Holland’s Got Talent’ de talentenjacht van RTL met Robert ten Brink als presentator. Beide groepen: ‘The Voices’ en ‘Beyond the Base’ hebben niet alleen genoten van de gezellige en gastvrije ontvangst bij Sterre, een van de koorleden thuis, maar ook voor elkaar gezongen. En daar bleef het niet bij. Er kwam een verzoek van Beyond the Base aan het koor om samen op te gaan treden bij ‘Serious Eigenwijs.’ ‘The Voices’ wilden er alles aan doen om aan dat verzoek te voldoen. Maar het bleek gezien de planning (kerstbal, kerstconcerten en repetities) van een ieder en het korte tijdsbestek van een week, niet haalbaar. Wel is het koor, als supportersgroep aanwezig bij het optreden van ‘Beyond the Base’ op zaterdagmiddag 20 december bij ‘Serious Eigenwijs’. Het koor wil er alles aan doen om deze goede contacten op een later tijdstip toch nog een vervolg te geven. Ans te Lintelo, coördinator jongerenactiviteiten.

Heb je vragen, schroom dan niet contact met ons op te nemen. De kerk is er voor jou!

Heb je een vraag en wil je antwoord? Stel 'm dan hier

GA JE AKKOORD MET VERWERKING VAN JOUW PERSOONSGEGEVENS?

11 + 3 =